Piernik jak z bajki

Piernik jak z bajki

Oto piernik jak z bajki! Jest nie tylko bajecznie prosty i ultra szybki w przygotowaniu, ale również nadzwyczajnie urokliwy dzięki pierniczkowej dekoracji. No może jego samo dekorowanie nie jest takie ekspresowe, ale zawsze można machnąć prostą polewę czekoladową, jeśli akurat cierpicie na brak czasu podczas przedświątecznej gorączki. Mnie jednak mignął taki pomysł ozdobienia piernika gdzieś na Instagramie i nie mogłem nie oprzeć się pokusie, żeby polukrować, chociaż kilka pierniczków w wolny wieczór przed Świętami. 😉 Niestety moje zdolności są w tym zakresie raczej marne, ale chyba i tak wyszło całkiem nieźle? 😉

Jednak wróćmy do samego piernika, bo to głównie o nim dzisiaj mowa. W tym roku jakoś nie miałem czasu, żeby nastawiać ciasto na piernik staropolski, więc postanowiłem przetestować ekspresową wersję, którą można upiec nawet na dzień przed samymi Świętami. Wykorzystałem sprawdzone już proporcje i upiekłem szybki piernik, który nie wymaga leżakowania, jest mięciutki i delikatny od razu po upieczeniu. Chociaż oczywiście najlepiej przeciąć go na pół (można również na trzy części), wysmarować powidłami i odstawić na jeden dzień. Niemniej jednak to nadal znacznie szybciej niż wiele innych pierników. 😉 Dlatego zdecydowanie go Wam polecam, gdy czas nagli, a jeśli macie go nieco więcej, to upieczcie jeszcze kilka pierniczków i zróbcie tę bajeczną dekorację.

Zdjęcie - Piernik jak z bajki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Piernik jak z bajki Wydrukuj przepis Ilość porcji: 35 kawałków Czas przygotowania: 1 godzina Czas gotowania: 45 minut 45 minut Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano ) SKŁADNIKI

Piernik:

  • 200 g masła
  • 200 g miodu
  • 75 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 4 jajka
  • 400 g mąki pszennej
  • 3 łyżki przyprawy do piernika (ok. 45 g)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

  Do przełożenia:

  • 400 g powideł śliwkowych

Pierniczki:
  • 75 g miodu
  • 75 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 210 g mąki pszennej
  • 2 łyżki przyprawy do piernika (ok. 25 g)
  • 1 łyżka kakao
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Lukier królewski:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 białko
  • 1 łyżka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE

Piernik

  1. Miód przelej do rondelka, dodaj masło, mleko oraz cukier. Wstaw na mały ogień i podgrzewaj do momentu, aż cukier się rozpuści, mieszając od czasu do czasu. Następnie odstaw do całkowitego wystudzenia.
  2. Do masy dodaj jajka i wymieszaj rózgą do połączenia.
  3. W misce wymieszaj mąkę z przyprawą do piernika, sodą oczyszczoną oraz solą i wlej mokre składniki. Wymieszaj dokładnie do połączenia.
  4. Ciasto przelej do foremki o wymiarach ok. 25x35 cm pokrytej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez ok. 25-30 minut do suchego patyczka.
  5. Upieczone ciasto odwróć do góry nogami na desce, aby je wyrównać i odstaw do całkowitego wystudzenia.
  6. Piernik przekrój na pół i posmaruj powidłami śliwkowymi. Przykryj folią i odstaw na 24 godziny w chłodne miejsce (nie do lodówki).

  Pierniczki

  1. Miód przelej do rondelka, dodaj masło oraz cukier. Wstaw na mały ogień i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści, mieszając od czasu do czasu. Następnie odstaw do całkowitego wystudzenia.
  2. W misce wymieszaj mąkę z przyprawą do piernika, kakao, sodą oczyszczoną oraz solą. Wlej miksturę i wbij jajko. Zagnieć ciasto, uformuj z niego kulę i wstaw do lodówki na 30-60 minut.
  3. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj na podsypanym mąką blacie i wytnij z niego pierniczki na kształt domków, choinek i gwiazdek.
  4. Ułóż je kolejno na blasze pokrytej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz około 8-10 minut, aż pierniczki się zarumienią. Odstaw do wystudzenia.

Lukier królewski

  1. Białko ubij na wolnych obrotach miksera, a następnie zacznij powoli dodawać uprzednio przesiany cukier puder. Na koniec dodaj sok z cytryny. Lukier powinien gęsty (niczym śmietana 18%). W razie potrzeby dodaj więcej cukru pudru.
  2. Lukier przelej do szprycy lub rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką o małej średnicy albo śniadaniowego woreczka, nacinając jego końcówkę. Lukrem ozdób pierniczki i odstaw do zastygnięcia polewy.
  3. Pozostały lukier rozrzedź łyżką wrzątku i posmaruj nim część piernika. Ozdób go gotowymi pierniczkami.

Zdjęcie - Piernik jak z bajki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Piernik jak z bajki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów