Piernik domowy

Piernik domowy



Witam serdecznie po długiej przerwie. Nasze mieszkanko przeszło totalną przemianę, począwszy od wymiany podłóg, drzwi malowania, skończywszy na wymianie mebli i sprzętu AGD. Przez ten czas nie miałam możliwości fotografowania bo wszędzie panował bałagan a i z kuchni tez musiałam szybko uciekać bo i ona też przeszła generalny remont oraz wymianę piekarnika i płyty gazowej. Tak naprawdę dzisiaj po raz pierwszy udało mi się wygospodarować trochę więcej czasu wolnego i mam nadzieje, że już tak zostanie, bo czeka na publikację wiele zaległych przepisów.  Przepis na wspaniały piernik z powidłami w polewie czekoladowej. Z podanego przepisu wyszła mi średniej wielkości blacha. Przepis pochodzi z książki „Ciasta domowe smaczne i zdrowe” W oryginale piernik jest bez powideł i polewy.

Zdjęcie - Piernik domowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki: 1 szklanka płynnego miodu 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej ¾ szklanki oleju lub roztopionego masła lub margaryny 4 jajka 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 szklanka wrzącej wody ¾ szklanki cukru 1 opakowanie przyprawy korzennej do pierników ( 40g)
Dodatkowo do przełożenia: 1 słoiczek powideł śliwkowych
Polewa czekoladowa: 3 łyżki masła lub margaryny 3 łyżki mleka 3 łyżki kakao 1 szklanka cukru pudru
Zdjęcie - Piernik domowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Sposób wykonania
Kawę zaparzyć w szklance wody. Miód podgrzać w rondelku i dodać do niego jeszcze gorący napar z kawy. Gdy wszystko lekko ostygnie dodać rozpuszczone masło lub olej i wszystko dokładnie wymieszać.
Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem do białości. Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika i sodą. Do utartych żółtek dodawać na przemian stopniowo składniki płynne ( rozpuszczony tłuszcz z kawą i miodem) oraz składniki suche ( mąkę zmieszaną z przyprawą do piernika i sodą) cały czas miksując. W oddzielnym naczyniu ubić białka na sztywna pianę. Gdy wszystkie składniki będą dokładnie połączone dodać ubita pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i napełnić ciastem. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 – 45 minut w temperaturze 180 stopni C. Upieczony piernik wystudzić i przekroić wzdłuż Jedną część piernika posmarować konfiturą i przykryć druga połową.
Przygotować polewę: Masło rozpuścić i dodać pozostałe składniki cały czas mieszając na małym ogniu. Gdy się dokładnie wymieszają polać wierzch piernika i pozostawić do wystudzenia. Smacznego :-)

Kategorie przepisów