PIERNICZKI

MAM DOŚĆ PIERNIKÓW
Ostatnie kilkanaście godzin to walka z miodem, mąką, masłem i cukrem, a przede wszystkim korzennymi przyprawami. Przerobiłam ponad 7 kg mąki na ciasto piernikowe. Jak zamykam oczy to widzę brązowe gwiazdki, serduszka i choinki. Bolą mnie ręce od ucierania karmelu w makutrze i ramiona od zagniatania ciasta. Ale tak naprawdę... TAK NAPRAWDĘ TO UWIELBIAM PRODUKCJĘ PIERNIKÓW Organizujemy osiedlową wigilię i dziś odbywało się osiedlowe pieczenie pierniczków. Ja przygotowywałam ciasto do wypieków. Mam kilka przepisów, z których korzystałam podczas pieczenia i prawdę mówiąc dzisiaj miała możliwość porównania wszystkich w tym samym czasie. Zdecydowanie wygrał ten poniżej.
Pierniczki - Laura
SKŁADNIKI:
Utrzeć jaja i masło z cukrami, dodać miód i mąkę wymieszaną z sodą i przyprawami. Ciasto w miarę szybko zagnieść. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce ( najlepiej na noc).
Ciasto wałkować na grubość 3-4 mm i wykrawać ulubione kształty.
Pierniczki - Laura
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 8 - 10 minut.
Pierniczki można ozdobić kupnymi kolorowymi pisakami, ja jednak preferuję czystą biel lukru z białek.
Ostatnie kilkanaście godzin to walka z miodem, mąką, masłem i cukrem, a przede wszystkim korzennymi przyprawami. Przerobiłam ponad 7 kg mąki na ciasto piernikowe. Jak zamykam oczy to widzę brązowe gwiazdki, serduszka i choinki. Bolą mnie ręce od ucierania karmelu w makutrze i ramiona od zagniatania ciasta. Ale tak naprawdę... TAK NAPRAWDĘ TO UWIELBIAM PRODUKCJĘ PIERNIKÓW Organizujemy osiedlową wigilię i dziś odbywało się osiedlowe pieczenie pierniczków. Ja przygotowywałam ciasto do wypieków. Mam kilka przepisów, z których korzystałam podczas pieczenia i prawdę mówiąc dzisiaj miała możliwość porównania wszystkich w tym samym czasie. Zdecydowanie wygrał ten poniżej.

SKŁADNIKI:
- 1/2 kg mąki
- 200 g kostka masła
- 1/2 szklanki miodu
- 1/2 szklanki brązowego cukru z melasą (można dać zwykły biały)
- 1/2 szklanki cukru zwykłego
- 2 jaja
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżki przyprawy do pierników
- 1/4 mielonego imbiru (opcjonalnie)
- 1 białko
- 1 szklanka cukru pudru
- 1-2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie)
Utrzeć jaja i masło z cukrami, dodać miód i mąkę wymieszaną z sodą i przyprawami. Ciasto w miarę szybko zagnieść. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce ( najlepiej na noc).
Ciasto wałkować na grubość 3-4 mm i wykrawać ulubione kształty.

Pierniczki można ozdobić kupnymi kolorowymi pisakami, ja jednak preferuję czystą biel lukru z białek.