PIERNICZKI

MAM DOŚĆ PIERNIKÓW
Ostatnie kilkanaście godzin to walka z miodem, mąką, masłem i cukrem, a przede wszystkim korzennymi przyprawami. Przerobiłam ponad 7 kg mąki na ciasto piernikowe. Jak zamykam oczy to widzę brązowe gwiazdki, serduszka i choinki. Bolą mnie ręce od ucierania karmelu w makutrze i ramiona od zagniatania ciasta. Ale tak naprawdę... TAK NAPRAWDĘ TO UWIELBIAM PRODUKCJĘ PIERNIKÓW Organizujemy osiedlową wigilię i dziś odbywało się osiedlowe pieczenie pierniczków. Ja przygotowywałam ciasto do wypieków. Mam kilka przepisów, z których korzystałam podczas pieczenia i prawdę mówiąc dzisiaj miała możliwość porównania wszystkich w tym samym czasie. Zdecydowanie wygrał ten poniżej.
Zdjęcie - PIERNICZKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pierniczki - Laura

SKŁADNIKI:
  • 1/2 kg mąki
  • 200 g kostka masła
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1/2 szklanki brązowego cukru z melasą (można dać zwykły biały)
  • 1/2 szklanki cukru zwykłego
  • 2 jaja
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki przyprawy do pierników
  • 1/4 mielonego imbiru (opcjonalnie)
SKŁADNIKI NA LUKIER:
  • 1 białko
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1-2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie)

Utrzeć jaja i masło z cukrami, dodać miód i mąkę wymieszaną z sodą i przyprawami. Ciasto w miarę szybko zagnieść. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce ( najlepiej na noc).

Ciasto wałkować na grubość 3-4 mm i wykrawać ulubione kształty.

Zdjęcie - PIERNICZKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pierniczki - Laura Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 8 - 10 minut.

Pierniczki można ozdobić kupnymi kolorowymi pisakami, ja jednak preferuję czystą biel lukru z białek.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy