Pierniczki świąteczne

Pierniczki świąteczne

Robienie pierniczkow to przyjemnosc dla calej rodziny ,pachnie dom i otoczenie- czego nam wiecej potrzeba?

Pierniczki sa puszyste i delikatne,mozemy je przechowywac w przewiewnym pudelku po dokladnym wystudzeniu nawet kilka tygodni.

Po upieczeniu i wystudzeniu wystarczy zanurzyc je w rozpuszczonej czekoladzie lub dowolnie udekorowac.

Aby pierniczki przygotowac ,nalezy uzbroic sie w cierpliwosc i ...odpowiednie skladniki.

 

Zdjęcie - Pierniczki swiateczne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Składniki na pierniczki świąteczne:

  • . 150 ml miodu
  • . 50 gr masla
  • . opakowanie przyprawy do piernikow
  • . 3 zoltka
  • . 100 ml smietany 18% ( kwasna )
  • . 1 lyzeczka sody oczyszczonej
  • . 2 szklanki maki pszennej
  • . 1 lyzka ciemnego kakao
  • . 1/2 szklanki cukru
  • . szczypta soli

 

Jak wykonać pierniczki świąteczne?

- do smietany dodajemy sode i mieszamy- odstawiamy na bok

- do rondelka wlewamy miod,dodajemy maslo i przyprawe do piernika oraz kakao

- podgrzewamy skladniki na wolnym ogniu do polaczenia skladnikow i pierwszego babelka

- rondelek zestawiamy z ognia i studzimy mase

- do miski wbijamy zoltka,dodajemy cukier ,sol i ubijamy az zoltka zbieleja

- do zoltek dodajemy smietane i mase z miodem- calosc dokladnie miksujemy a potem dodajemy przesiana make

- ciasto powinno byc raczej miekkie,owijamy je folia spozywcza i odstawiamy do lodowki najlepiej na noc

- wyjete ciasto z lodowki jest twarde,odczekujemy ok.10 min i walkujemy je na niezbyt cienki placek

- za pomoca roznych foremek wykrawamy ciasteczka,ukladamy je na blaszce wylozonej papierem do pieczenia

- pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez ok.10 min

Smacznego!

 

Kategorie przepisów