Pieczony schab ze śliwką

Pieczony schab ze śliwką

1 kg schabu

15 dag suszonych śliwek kalifornijskich

3 ząbki czosnku

sól

pieprz w ziarenkach

ziele angielskie

liść laurowy

czerwona papryka

olej

 

W pierwszej kolejności robimy zalewę. Do przegotowanej wody wrzucamy ziarna pieprzu, parę lisków laurowych, ziarenka ziela angielskiego, 5 śliwek i sól. Umyty schab wkładamy do wcześniej przygotowanej zalewy i odstawiamy do lodówki na jedną dobę.

 

a potem......

 

Mięso wyjąć z zalewy, wytrzeć papierowym ręcznikiem. Ponakłuwać w dwóch miejscach za pomocą ostrego noża małe dziurki, wydrążyć szpikulcem tunel. W środek włożyć suszone śliwki. Mięso dodatkowo natrzeć startym czosnkiem, solą i czerwoną papryką. Schab włożyć do naczynia żaroodpornego, lekko skropić olejem. Piec w nagrzanym piekarniku przez około godzinę w temp 180/190 st.

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Pieczony schab ze śliwką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Pieczony schab ze śliwką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Pieczony schab ze śliwką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Pieczony schab ze śliwką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

Kategorie przepisów