Pieczony schab ze śliwką
1 kg schabu
15 dag suszonych śliwek kalifornijskich
3 ząbki czosnku
sól
pieprz w ziarenkach
ziele angielskie
liść laurowy
czerwona papryka
olej
W pierwszej kolejności robimy zalewę. Do przegotowanej wody wrzucamy ziarna pieprzu, parę lisków laurowych, ziarenka ziela angielskiego, 5 śliwek i sól. Umyty schab wkładamy do wcześniej przygotowanej zalewy i odstawiamy do lodówki na jedną dobę.
a potem......
Mięso wyjąć z zalewy, wytrzeć papierowym ręcznikiem. Ponakłuwać w dwóch miejscach za pomocą ostrego noża małe dziurki, wydrążyć szpikulcem tunel. W środek włożyć suszone śliwki. Mięso dodatkowo natrzeć startym czosnkiem, solą i czerwoną papryką. Schab włożyć do naczynia żaroodpornego, lekko skropić olejem. Piec w nagrzanym piekarniku przez około godzinę w temp 180/190 st.