Pieczony pstrąg cytrynowo - tymiankowy
Pstrąg cytynowo-tymiankowy z piekarnika to kolejna smaczna propozycja na obiad w II fazie diety szybka przemiana. Ryba upieczona bez grama tłuszczu. Aromatyczna i pyszna dzięki cytrynie i tymiankowi. Możesz użyć każdego innego ziółka według smaku i stanu posiadania.
Zazwyczaj jedna rybka przypada na jedną porcję. Tym razem kupiłam pstrąga giganta, jeden ważył około 1 kilograma.
Dobry pomysł na na zdrowy obiad. Ryba pieczona jest krótko w wysokiej temperaturze, dzięki czemu mięso pozostaje idealnie soczyste.
Poza dietą obłóż pstrąga do pieczenia wiórkami masła. Polecam!
Składniki na 2 porcje:
1-2 pstrągi
2 cytryny
ziele tymianku+tymianek suszony
sól, pieprz
Wykonanie:
- rybę dokładnie umyć i osuszyć
- sparzyć cytryny, Z jednej wycisnąć sok, drugą pokroić w plasterki
- rybę solidnie skropić sokiem z cytryny, natrzeć sola, pieprzem i suszonym tymiankiem. Do środka tuszki włożyć kilka plastrków cytryny i gałązki świeżego ziela tymianku. Rybę naciąć ostrym nożem z jednej strony, prowadząc nóż ukośnie, by nie przeciąć ryby. W każde nacięcie włożyć po połówce plasterka cytryny
- ułożyć rybę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 220`C około 20 minut. Mniejsze ryby 15 minut
- podałam z duszoną grzybową kiszoną kapustą