Pieczony omlet ze szpinakiem

Pieczony omlet ze szpinakiem

Zdjęcie - Pieczony omlet ze szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pieczony omlet z warzywami (bo przecież nie musi to być szpinak, świetnie sprawdzi się np. podsmażona papryka albo ugotowany brokół) to szybki sposób na bezmięsny obiad.

Zdjęcie - Pieczony omlet ze szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jajka, trochę mąki i hop do pieca. 20 minut później możemy cieszyć się ciepłym posiłkiem.

Zdjęcie - Pieczony omlet ze szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mój omlet zwinęłam na kształt rolady (najwygodniej, gdy ma ok. 1-1,5 cm grubości), w środku rozsmarowałam na nim pastę z suszonych pomidorów i pesto.

Zdjęcie - Pieczony omlet ze szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pieczony omlet ze szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Taki omlet podać możecie także na zimno, w sam raz na lunch do pracy!

Zdjęcie - Pieczony omlet ze szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • jajko - 6 szt
  • mleko - 1/2 szklanki
  • mąka pszenna - 1/2 szklanki
  • cheddar - 100g, utarty
  • szpinak - 200 g
  • szalotka - 1 szt
  • sól, pieprz - do smaku
  • gałka muszkatołowa - duża szczypta
  • olej - 1 łyżka
  • pesto - opcjonalnie, do podania
Przygotowanie:

Szalotkę bardzo drobno posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj listki szpinaku i smaż, aż stanie się miękki i odparuje z niego płyn (woda). Ostudź.

W misce połącz jajka z mlekiem, szczyptą soli, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaj utary na grubych oczkach cheddar i szpinak. Wymieszaj.

Masę wylej do foremki (omlet powinien mieć ok. 1 cm grubości), o wymiarach ok. 30 x 30 cm.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC na 20 minut (aż masa stężeje i delikatnie zacznie rumienić się na brzegach).

Gotowy omlet zwinąć możesz w roladę, smarując wewnętrzną warstwę pesto (z bazylii lub suszonych pomidorów).

Kategorie przepisów