Pieczony omlet ze szpinakiem
Pieczony omlet z warzywami (bo przecież nie musi to być szpinak, świetnie sprawdzi się np. podsmażona papryka albo ugotowany brokół) to szybki sposób na bezmięsny obiad.
Jajka, trochę mąki i hop do pieca. 20 minut później możemy cieszyć się ciepłym posiłkiem.
Mój omlet zwinęłam na kształt rolady (najwygodniej, gdy ma ok. 1-1,5 cm grubości), w środku rozsmarowałam na nim pastę z suszonych pomidorów i pesto.
Taki omlet podać możecie także na zimno, w sam raz na lunch do pracy!
Składniki:
- jajko - 6 szt
- mleko - 1/2 szklanki
- mąka pszenna - 1/2 szklanki
- cheddar - 100g, utarty
- szpinak - 200 g
- szalotka - 1 szt
- sól, pieprz - do smaku
- gałka muszkatołowa - duża szczypta
- olej - 1 łyżka
- pesto - opcjonalnie, do podania
Szalotkę bardzo drobno posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj listki szpinaku i smaż, aż stanie się miękki i odparuje z niego płyn (woda). Ostudź.
W misce połącz jajka z mlekiem, szczyptą soli, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaj utary na grubych oczkach cheddar i szpinak. Wymieszaj.
Masę wylej do foremki (omlet powinien mieć ok. 1 cm grubości), o wymiarach ok. 30 x 30 cm.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC na 20 minut (aż masa stężeje i delikatnie zacznie rumienić się na brzegach).
Gotowy omlet zwinąć możesz w roladę, smarując wewnętrzną warstwę pesto (z bazylii lub suszonych pomidorów).