Pieczony łosoś z salsą z awokado i mango
Składniki:
- 600 g łososia (4 porcje po 150 g)
- 1 mango
- 1 awokado
- sok z 1 limonki
- mix kasz do podania
- szczypiorek
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
Składniki na marynatę mieszamy i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Łososia układamy na blasze i smarujemy z wierzchu marynatą. Pieczemy ok. 15 minut w rozgrzanym piekarniku.
Mango i awokado obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy sok z limonki oraz posiekany szczypiorek. Mieszamy.
Łososia wyjmujemy z piekarnika. Podajemy z salsą z mango i awokado oraz miksem kasz.
Kategorie przepisów
- Zapiekanki
- Na imprezę
- Na odchudzanie
- Ryby
- Warzywa
- Owoce
- Obiad
- do 30 minut
- Cytrusowa chwila
- Wigilijne potrawy inaczej
- Kuchnia skandynawska
- Mandarynki i pomarańcze
- Karnawałowe szaleństwo kulinarne
- Szef kuchni poleca
- Dla maluchów zdrowo
- Lekki obiad
- Samo zdrowie
- Zielnik kuchenny
- Świąteczny obiad
- Błyskawiczny obiad
- Eleganckie przyjęcie
- Łosoś
- Kujawski 3 ziarna
- Inspiracje z Kujawskim
- Zimowy obiad
- Niezwykłe aromaty