Fish & Chips
            Ryba w cieście z frytkami oraz surówka z marchewki to ukochany obiad mojego dziecka. Kiedy tylko ten zestaw pojawia się na stole, na twarzy mojego malucha widać niekłamaną radość. Czasem tak niewiele potrzeba do szczęścia ?
- 2 płaty miruny lub dorsza
 - 1/2 cytryny
 - 150 g mąki pszennej
 - 75 ml wody
 - 100 ml mleka
 - 1 jajko
 - 1 łyżka octu
 - szczypta proszku do pieczenia
 - sól, pieprz
 - frytki lub ziemniaki na frytki
 - olej do smażenia
 
Oczyszczoną rybę dzielimy na małe porcje (trochę szersze niż paluszki rybne), skrapiamy sokiem z cytryny. Oprószamy z obu stron solą oraz pieprzem.
Do niedużego garnka wlewamy wodę, mleko oraz ocet. Dodajemy jajko. Miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy mąkę oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszamy, aż do uzyskania gładkiego ciasta o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy na 10-20 minut.
Na patelni rozgrzewamy większą ilość oleju. Kawałki ryby zanurzamy w cieście i smażymy w głębokim oleju na złoto, po kilka minut z obu stron. Osączamy na ręczniku papierowym.
W międzyczasie smażymy frytki.
Podajemy z ulubioną surówką, np z marchewki.
            

