Pieczony korzenny schab

Pieczony korzenny schab

Zdjęcie - Pieczony korzenny schab - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczony korzenny schab - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczony korzenny schab - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczony korzenny schab - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczony korzenny schab - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczony korzenny schab - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczony korzenny schab - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczony korzenny schab - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczony korzenny schab - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczony korzenny schab - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczony korzenny schab - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczony korzenny schab - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 1,5 kg schabu
  • 175 ml soku pomarańczowego
  • 100 ml wina białego półsłodkiego lub wody
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu (lub łyżeczka suszonego)
  • 4-5 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna (2-3 łyżki do marynaty, 2 łyżki do podsmażenia schabu)
  • 1 łyżka miodu
  • 1½ łyżeczki soli
  • ¾ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków

Przygotowanie

Schab opłukać, osuszyć.

Wszystkie przyprawy połączyć z 3 łyżkami (60 ml) soku i 2-3 łyżkami oleju. Natrzeć mięso, odłożyć pod przykryciem do lodówki na 12 godz.

 

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju Kujawskiego 3 ziarna. Obsmażyć schab ze wszystkich stron na rumiano. Przełożyć do naczynia do pieczenia z pokrywką. Dolać tłuszcz ze smażenia, wino oraz 100 ml soku pomarańczowego.

 

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec 1 godz. 15 min.

Odkryć naczynie. Mięso posmarować miodem rozmieszanym z resztą (15ml) soku pomarańczowego. Piec jeszcze przez 15 min.

Upieczone mięso odłożyć na bok na 15 minut, żeby „odpoczęło”. Można podawać na ciepło lub na zimno jako wędlinę.

 

Porada:

Z płynu po pieczeniu mięsa można przygotować sos. Na patelnię wsypać 20 g cukru. Gdy się rozpuści i zmieni kolor na złoty, wlać 100 ml wina. Podgrzewać, aż karmel się rozpuści, dolać płyn z naczynia do pieczenia. 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozmieszać w 60 ml zimnej wody. Wlać do sosu, energicznie mieszając. Całość zagotować i podawać z pieczenią.

 

Maksimum smaku i minimum pracy. Przygotowanie marynaty zajmuje kilka chwil, ale schab nabiera bogatego smaku. Do obsmażenia mięsa doskonale sprawdzi się odmieniony olej Kujawski 3 ziarna. Reszta już „robi się sama”.

 

 

Przepis pochodzi z pelnytalerz.blogspot.com

 

Kategorie przepisów