Pieczone ziemniaczki
Dla mnie pieczone ziemniaczki to najlepszy wybór na dodatek do obiadu w okresie letnim. W zasadzie czasem stanowią one posiłek sam w sobie. Doskonałe ze szklanką mleka czy maślanki.
I choć często staram się przygotować je z dodatkiem innych przypraw, to jednak te z dodatkiem mielonej papryki są tymi, do których wracam najczęściej.
Dla fajnego efektu wizualnego część ziemniaków obrałam i za pomocą widelca „zeskrobałam” na nich „wzorek”.
- młode ziemniaki, najlepiej takie o jasnej skórce, zbliżonych do siebie rozmiarów
- olej
- mielona słodka papryka
- kilka ząbków czosnku
- sól
Młode ziemniaki dokładnie szorujemy. Mniejsze sztuki kroimy na pół, większe kroimy na półksiężyce. Te najmniejsze można zostawić w całości.
Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy kilka łyżek oleju. Wsypujemy mieloną paprykę, mniej więcej 1 łyżkę, lub więcej, wg uznania. Mieszamy. Dodajemy ziemniaki i mieszamy je, obtaczając w oleju z papryką. Pomiędzy ziemniaki wkładamy nieobrane ząbki czosnku.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na około 40 minut. W międzyczasie kilkukrotnie obracamy ziemniaki, obtaczając je w oleju znajdującym się na dnie naczynia.
Polecam również mój przepis na lazanię z soczewicą