Pieczone ziemniaczki z kiełbasą
Co powiesz na blaszkę pełną pieczonych ziemniaków z warzywami, kiełbasą i dwoma rodzajami sera? Według mnie jest to bardzo prosta i super smaczna propozycja obiadowa.
Pieczone ziemniaki, kolorowa papryka, czerwona cebula, a do tego ulubiona kiełbasa i ser. Jeśli chodzi o ser to możesz wykorzystać tylko jeden rodzaj. Ja miałam kilka małych oscypków i kawałek sera feta. Fajnie sprawdzi się też ser halloumi, chociaż wiem, że niektórzy wolą go w wersji z patelni, niż z piekarnika.
Pieczone warzywa fajnie smakują muśnięte sosem. Ja szykuję taki majonezowo-ketchupowy z musztardą, ale jeśli liczysz kalorie, sprawdzi się też skyr doprawiony przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami prowansalskimi i szczyptą soli i pieprzu.
Składniki na pieczone ziemniaki z kiełbasą:
- 1 kg ziemniaków
- około 300 g kiełbasy
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 1 op. małych serków góralskich a’la oscypki – u mnie 4 sztuki
- kawałek sera feta
- oliwa
- przyprawy: mielona papryka słodka i ostra, granulowany czosnek, oregano
- sól, pieprz
Sos:
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżeczka musztardy
- zioła prowansalskie
- odrobina mielonej papryki
- sól, pieprz
Jak zrobić pieczone ziemniaki z kiełbasą?
Ziemniaki obieramy (młode ziemniaki można wyszorować i zostawić w łupinkach), kroimy na mniejsze kawałki np na ćwiartki. Gotujemy w osolonej wodzie przez około 10-15 minut (uwaga, ziemniaki powinny zmięknąć, ale nie mogą się rozpadać). Odcedzamy. Do garnka z ziemniakami wlewamy 2-3 łyżki oliwy do smażenia, mieszamy (sprawdzi się potrząsanie garnkiem z przykrywką).
W małej miseczce łączymy przyprawy (u mnie 1 łyżeczka papryki słodkiej i oregano oraz po 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku i papryki ostrej. Dodajemy sól i pieprz do smaku). Wsypujemy do garnka z ziemniakami i ponownie mieszamy.
Ziemniaki wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blaszkę.
Pomiędzy ziemniaki dajemy pokrojoną w grubą kostkę paprykę, piórka cebuli oraz plasterki kiełbasy (jeśli masz świeży rozmaryn, dodaj kilka gałązek na blaszkę). Wrzuć również pokrojoną w grubą kostkę fetę (wcześniej skrop ją 1 łyżką oliwy i oprósz ulubionymi przyprawami – u mnie zioła prowansalskie i odrobina ostrej papryki). Zostaw na blaszce trochę miejsca na oscypki (dodasz je pod koniec pieczenia).
Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy do miękkości składników, u mnie przez około 25 minut. Na ostatnie 5 minut dokładamy serki góralskie. Podgrzewamy, aż nieco się „roztopią”.
Ziemniaki z kiełbasą, warzywami i serem podajemy solo lub z sosem majonezowo-ketchupowym z musztardą.