Pieczone ziemniaczki

Pieczone ziemniaczki
Z tym prostym, ale jakże atrakcyjnym sposobem pieczenia ziemniaków spotkałam się tutaj. Ziemniaki są nie tylko piękne ale i wyśmienicie smakują. Mogą być uzupełnieniem zwykłego obiadu, ale też sprawdzą się na bardziej wystawną okazję.
Pieczone ziemniaczki - Laura
SKŁADNIKI:

  • 1,5 kg ziemniaków (najlepiej podobnej wielkości)
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
Ziemniaki umyć i obrać. Przekroić każdego wzdłuż na połowę i potem ponacinać tworząc plasterki. Nacięcia powinny być w miarę głębokie, jednak należy uważać, żeby nie rozciąć ich do końca.
Czosnek rozetrzeć z solą i wymieszać z oliwą. Miksturą smarować ziemniaki, również w nacięciach. Moja córka praktykuje moczenie każdej połówki.
Ziemniaki ułożyć w blaszce nacięciami do góry (można dodatkowo posypać je ulubionymi ziołami).
Piec 45-60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.

Ziemniaki można przygotować wcześniej, jednak samo smarowanie oliwą należy wykonać tuż przed wstawieniem do piekarnika. To dość ważne, w przeciwnym przypadku ziemniaki puszczą płyn i już nie upieką się tak ładnie jak takie smarowane przed samym pieczeniem.

Kategorie przepisów