Pieczone ziemniaczki
Z tym prostym, ale jakże atrakcyjnym sposobem pieczenia ziemniaków spotkałam się tutaj. Ziemniaki są nie tylko piękne ale i wyśmienicie smakują. Mogą być uzupełnieniem zwykłego obiadu, ale też sprawdzą się na bardziej wystawną okazję.
Pieczone ziemniaczki - Laura
SKŁADNIKI:
Czosnek rozetrzeć z solą i wymieszać z oliwą. Miksturą smarować ziemniaki, również w nacięciach. Moja córka praktykuje moczenie każdej połówki.
Ziemniaki ułożyć w blaszce nacięciami do góry (można dodatkowo posypać je ulubionymi ziołami).
Piec 45-60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.
Ziemniaki można przygotować wcześniej, jednak samo smarowanie oliwą należy wykonać tuż przed wstawieniem do piekarnika. To dość ważne, w przeciwnym przypadku ziemniaki puszczą płyn i już nie upieką się tak ładnie jak takie smarowane przed samym pieczeniem.
Pieczone ziemniaczki - Laura
SKŁADNIKI:
- 1,5 kg ziemniaków (najlepiej podobnej wielkości)
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- sól
Czosnek rozetrzeć z solą i wymieszać z oliwą. Miksturą smarować ziemniaki, również w nacięciach. Moja córka praktykuje moczenie każdej połówki.
Ziemniaki ułożyć w blaszce nacięciami do góry (można dodatkowo posypać je ulubionymi ziołami).
Piec 45-60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.
Ziemniaki można przygotować wcześniej, jednak samo smarowanie oliwą należy wykonać tuż przed wstawieniem do piekarnika. To dość ważne, w przeciwnym przypadku ziemniaki puszczą płyn i już nie upieką się tak ładnie jak takie smarowane przed samym pieczeniem.