Pieczone warzywa z olejem i koperkiem

Pieczone warzywa z olejem i koperkiem

Zdjęcie - Pieczone warzywa z olejem i koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 40 ml oleju Kujawskiego LEN + CZARNUSZKA tłoczonego na zimno
  • 360 g marchwi
  • 400 g ziemniaków
  • 400 g batatów
  • 250 g papryki
  • 360 g korzenia selera
  • 300 g brukselki
  • 150 g czerwonej cebuli
  • 1 główka czosnku
  • 30 ml octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz
  • 1 pęczek koperku
  • 15 ml oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia

Zdjęcie - Pieczone warzywa z olejem i koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie:

Krok 1

Wszystkie warzywa oczyść. Jeśli mają zdrową skórę, bez uszkodzeń – wystarczy je dokładnie wyszorować. Następnie pokrój je na grube słupki.

Zdjęcie - Pieczone warzywa z olejem i koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 2

Posyp warzywa solą, pieprzem i polej octem balsamicznym oraz olejem Kujawskim z pierwszego tłoczenia. Ułóż warzywa w naczyniu żaroodpornym i piecz w temperaturze 180ºC przez około 20-30 minut. Powinny być miękkie.

Zdjęcie - Pieczone warzywa z olejem i koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 3

Upieczone warzywa polej olejem Kujawskim Len + Czarnuszka tłoczonym na zimno i posyp koperkiem.

Zdjęcie - Pieczone warzywa z olejem i koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 1 godzina

Okazja: obiad

Poziom trudności: łatwe

Zdjęcie - Pieczone warzywa z olejem i koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów