Pieczone szparagi z rzodkiewkami

Niesamowite ile książek kulinarnych zajmuje moje półki, biurko i wszelkie inne możliwe zakątki. Na początku mojej przygody kulinarnej książki wybierałam sugerując się zasobem portfela. Często książka, po zakupie i przeglądnięciu, lądowała na półce i tam zostawała.
Z czasem stałam się bardziej wybredna. Moje kolejne, kulinarne tytuły miały nie tylko wyszukane przepisy, ale także były świetnie wydane, miały przepiękne okładki i fotografie, na których widok ciekła ślinka. Te książki, w jesienne chłodne wieczory lądowały ze mną w łóżku. Godzinami oglądałam ciastka i wytrawne potrawy, które pachniały zza kartek papieru.
Kulinarne albumy zwykle inspirowały, ale mnogość składników potrzebnych do każdego z dań odstraszała.
Przyznam, że książek, które skłoniły mnie do wypróbowania przepisów w nich zwartych jest naprawdę niewiele. Jedną z nich jest książka Dominiki Wójciak - Sezonowe Warzywo, z której pochodzi dzisiejszy przepis. Na własne potrzeby maksymalnie go uprościłam, aby jak najszybciej móc skosztować połączenia, które mnie zaintrygowało. Zdradzę Wam, że było warto.
Zdjęcie - Pieczone szparagi z rzodkiewkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (2 porcje):

pęczek szparagów
pęczek rzodkiewki
sól
sok z połówki cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
ser feta
Zdjęcie - Pieczone szparagi z rzodkiewkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Szparagi i rzodkiewki myjemy. Jeżeli szparagi tego wymagają odcinamy im zdrewniałe końcówki. Rzodkiewki kroimy na ćwiartki, bądź ósemki.
Sok z cytryny mieszamy z oliwą oraz solą, a następnie mieszanką zalewamy wcześniej przygotowane warzywa i wszystko mieszamy.
Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez ok. 20 minut. Po wyjęciu warzyw z pieca, kruszymy na wierzch fetę.
Niebo w gębie <3
Zdjęcie - Pieczone szparagi z rzodkiewkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Fish & Chips

Fish & Chips

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Zupa pomidorowa: klasyczny, prosty przepis
1

Zupa pomidorowa: klasyczny, pr…

Moja Książka Kucharska Moja Książka Kucharska
Moja Książka Kucharska

Pasta rogalowa

Pasta rogalowa

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Buraczane kaszotto

Buraczane kaszotto

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Owsianka kokosowa a'la Bounty

Owsianka kokosowa a'la Bou…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem

Potrawka z kurczaka z marchewk…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Boczniaki duszone z jabłkiem i cebulą

Boczniaki duszone z jabłkiem i…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Kompot ze śliwek

Kompot ze śliwek

Moja Książka Kucharska Moja Książka Kucharska
Moja Książka Kucharska

Kurczak curry z mango
1

Kurczak curry z mango

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Warzywa w tempurze
1

Warzywa w tempurze

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Omlet brokułowy

Omlet brokułowy

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Łatwe jesienne ciastka francuskie ze śliwkami
2

Łatwe jesienne ciastka francus…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty