Pieczone szparagi z rzodkiewkami

Niesamowite ile książek kulinarnych zajmuje moje półki, biurko i wszelkie inne możliwe zakątki. Na początku mojej przygody kulinarnej książki wybierałam sugerując się zasobem portfela. Często książka, po zakupie i przeglądnięciu, lądowała na półce i tam zostawała.
Z czasem stałam się bardziej wybredna. Moje kolejne, kulinarne tytuły miały nie tylko wyszukane przepisy, ale także były świetnie wydane, miały przepiękne okładki i fotografie, na których widok ciekła ślinka. Te książki, w jesienne chłodne wieczory lądowały ze mną w łóżku. Godzinami oglądałam ciastka i wytrawne potrawy, które pachniały zza kartek papieru.
Kulinarne albumy zwykle inspirowały, ale mnogość składników potrzebnych do każdego z dań odstraszała.
Przyznam, że książek, które skłoniły mnie do wypróbowania przepisów w nich zwartych jest naprawdę niewiele. Jedną z nich jest książka Dominiki Wójciak - Sezonowe Warzywo, z której pochodzi dzisiejszy przepis. Na własne potrzeby maksymalnie go uprościłam, aby jak najszybciej móc skosztować połączenia, które mnie zaintrygowało. Zdradzę Wam, że było warto.
Zdjęcie - Pieczone szparagi z rzodkiewkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (2 porcje):

pęczek szparagów
pęczek rzodkiewki
sól
sok z połówki cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
ser feta
Zdjęcie - Pieczone szparagi z rzodkiewkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Szparagi i rzodkiewki myjemy. Jeżeli szparagi tego wymagają odcinamy im zdrewniałe końcówki. Rzodkiewki kroimy na ćwiartki, bądź ósemki.
Sok z cytryny mieszamy z oliwą oraz solą, a następnie mieszanką zalewamy wcześniej przygotowane warzywa i wszystko mieszamy.
Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez ok. 20 minut. Po wyjęciu warzyw z pieca, kruszymy na wierzch fetę.
Niebo w gębie <3
Zdjęcie - Pieczone szparagi z rzodkiewkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Makaron z mascarpone, kurczakiem i suszonymi pomidorami

Makaron z mascarpone, kurczaki…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Spaghetti z kurkami  - pyszne

Spaghetti z kurkami - pyszne

Beti Beti
kruche babeczki

Makaron z szynką i groszkiem

Makaron z szynką i groszkiem

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Tosty z pastą z sera pleśniowego, sałatą i gruszką
1

Tosty z pastą z sera pleśniowe…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Leczo z młodej kapusty
1

Leczo z młodej kapusty

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Placki z cukinii i kolby kukurydzy
1

Placki z cukinii i kolby kukur…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Domowe lody owocowe
1

Domowe lody owocowe

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Batoniki proteinowe Nutella
1

Batoniki proteinowe Nutella

Tyna Tyna
In cooking we trust

Budyń jaglany z jogurtem i jagodami
1

Budyń jaglany z jogurtem i jag…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Jagody z mrożonymi bananami
1

Jagody z mrożonymi bananami

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Surówka z jabłek i kalarepy
1

Surówka z jabłek i kalarepy

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem i koperkiem
2

Surówka z kapusty pekińskiej z…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu