Pieczone pierogi wigilijne

Pieczone pierogi wigilijne
Zdjęcie - Pieczone pierogi wigilijne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczone pierogi wigilijne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczone pierogi wigilijne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczone pierogi wigilijne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczone pierogi wigilijne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 25 g suszonych podgrzybków
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 50 ml oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
  • 250 ml letniej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta cukru
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • sól
  • pieprz
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka maku
Przygotowanie

Grzyby moczymy w ciepłej wodzie aż zmiękną i napęcznieją.

Kapustę gotujemy około 40 minut w dużej ilości wody. Następnie odcedzamy i siekamy.


Namoczone grzyby odciskamy z wody i siekamy.


Na 1 łyżce Kujawskiego podsmażamy grzyby. Po chwili dodajemy kapustę i smażymy aż odparuje cały płyn. Doprawiamy do smaku majerankiem, solą i obficie pieprzem. Studzimy.


Do przesianej mąki dodajemy 2 jajka, resztę oleju, sól, cukier oraz ciepłą wodę. Zagniatamy elastyczne i gładkie ciasto.


Ciasto wałkujemy cienko. Wykrawamy koła o średnicy około 13-15 cm. Wypełniamy farszem i sklejamy pierogi.


Pierogi smarujemy rozmąconym żółtkiem, posypujemy makiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 175 st C przez około 20 minut na złoty kolor.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl

Kategorie przepisów