Pieczone pałki z kurczaka

Pieczone pałki z kurczaka

Zdjęcie - Pieczone pałki z kurczaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 8 szt. „pałek” z kurczaka

Marynata:

  • 1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę lub drobno pokrojonego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka pieprzu kolorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • 1 łyżka musztardy słodko ostrej
  • 1 łyżka miodu
  • 4 łyżki oleju Kujawskiego z rozmarynem, oregano i bazylią +2 łyżki na dno naczynia żaroodpornego

 

Przygotowanie:

Do moździerza dodajemy przyprawy, rozgniatamy. Dodajemy resztę składników na marynatę. Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Pałki z kurczaka myjemy, suszymy, przekładamy do miski i nacieramy marynatą. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny (jeżeli nie mamy czasu można pominąć ten krok).
Dno naczynia żaroodpornego polewamy kujawskim z ziołami i wkładamy pałki.

Pieczemy bez przykrycia przez 1 godzinę 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

 

 

Czas przygotowania: 3godz. 40 min

Ilośc porcji: 4

Kategorie przepisów