Pieczone pałki z kurczaka
Składniki:
- 8 szt. „pałek” z kurczaka
Marynata:
- 1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę lub drobno pokrojonego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka pieprzu kolorowego
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki ketchupu pikantnego
- 1 łyżka musztardy słodko ostrej
- 1 łyżka miodu
- 4 łyżki oleju Kujawskiego z rozmarynem, oregano i bazylią +2 łyżki na dno naczynia żaroodpornego
Przygotowanie:
Do moździerza dodajemy przyprawy, rozgniatamy. Dodajemy resztę składników na marynatę. Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Pałki z kurczaka myjemy, suszymy, przekładamy do miski i nacieramy marynatą. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny (jeżeli nie mamy czasu można pominąć ten krok).
Dno naczynia żaroodpornego polewamy kujawskim z ziołami i wkładamy pałki.
Pieczemy bez przykrycia przez 1 godzinę 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Czas przygotowania: 3godz. 40 min
Ilośc porcji: 4