Pieczone kasztany

Zdjęcie - Pieczone kasztany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
"W Paryżu najlepsze kasztany są na placu Pigalle"- to słynne powiedzenie z serialu Stawka większa niż życie. Niektórym tylko tak kojarzą się jadalne kasztany i nadal pozostają legendą niczym opowieść o Smoku Wawelskim. Gdy moja babcia zobaczyła, że przyniosłam siatkę pełną kasztanów zapytała się gdzie je nazbierałam. Zrobiła wielkie oczy gdy odpowiedziałam, że je kupiłam, bo już zapewne planowała schować je pod poduszkę jako środek na remuatyzm. Jadalne kasztany są niedocenione w Polsce, wydają się ludziom być produktem ekskluzywnym i trudnym w przygotowaniu. W smaku są podobne trochę do orzechów i bywają tańsze od pistacji. "Zuzanna lubi je tylko jesienią", bo w okresie jesień/zima są najsmaczniejsze. Aby nie wyschły, najlepiej przechowywać je w lodówce.
Pieczone kasztany kasztany miód
Przepis jest bardzo prosty. Kasztany nacinamy na krzyż i pieczemy w nagrzanym piekarniku na 220ºC przez 20 minut. Gotowe kasztany obieramy z łupinek i maczamy w miodzie. Można także jeść je posypując solą.
Tosia

Przepisy z tych kategorii

Paluszki francuskie z sezamem

Paluszki francuskie z sezamem

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

Domowe grzanki pełnoziarniste
1

Domowe grzanki pełnoziarniste

Laura Laura
Cafe Babilon

Chrupiące słomki z ciasta francuskiego
8

Chrupiące słomki z ciasta fran…

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Grzanki czosnkowo - ziołowe
4

Grzanki czosnkowo - ziołowe

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Muffiny na słono
8

Muffiny na słono

gania gania
My cuisine

Lemon Curd

Lemon Curd

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Przepisy z tych kategorii

Indyk z fasolką szparagową, marchewką, cukinią i ryżem pełnoziarnistym

Indyk z fasolką szparagową, ma…

Beti Beti
kruche babeczki

Risotto z pomidorami

Risotto z pomidorami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Sałatka z bobem i serem feta

Sałatka z bobem i serem feta

Olivia Olivia
Apetyczne Debiuty

Pasta z pieczononego kalafiora z czarnym sezamem

Pasta z pieczononego kalafiora…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Makaron z boczkiem, cukinią i pestkami dyni w sosie śmietanowym

Makaron z boczkiem, cukinią i…

Beti Beti
kruche babeczki

Tempura - łosoś w tempurze

Tempura - łosoś w tempurze

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna