Pieczone bataty z serkiem
Kocham takie jedzenie o tej porze roku 😍 Słodkie, delikatne bataty i dużo pysznych dodatków! Tzatziki, feta, kapary, płatki chili – obłęd! A kropką nad i jest oczywiście olej lniany Kujawski, który zachowuje swój charakterystyczny smak i aromat nasion, z których został wytłoczony. Olej lniany Kujawski jest cennym źródłem kwasów omega-3 i omega-6, ma działanie antyoksydacyjne i wspomaga metabolizm.
Składniki na pieczone bataty z serkiem:
- 3 bataty
- 1 zielony ogórek
- ½ garści pomidorów koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- sól,
- pieprz
- płatki chilli
- sok z cytryny
- 300 g jogurt grecki
- 1/2 – 1 opakowanie sera feta
- 2-3 łyżki oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno len
Jak upiec bataty?
Bataty pokroić wzdłuż na połówki. Każdą połówkę owinąć w papier do pieczenia, a następnie w folię aluminiową. Ułożyć na na blaszce pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika w trybie “góra-dół” w temperaturze 200 stopni C na ok. 50 min.
W czasie pieczenia batatów przygotować serek.
Zielony ogórek umyć, nie obierać ze skórki. Zetrzeć na tarce na grube wiórki i odcisnąć dobrze na sicie.
Do misy dodać ok. 300 g jogurtu greckiego, startego ogórka, dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 2-3 łyżki oleju lnianego Kujawski, doprawić odrobiną soli i płatkami chili oraz sokiem z cytryny. Serek wymieszać i schłodzić.
Upieczone, miękkie bataty podawać na ciepło lub zimno z sosem oraz ulubionymi dodatkami. U mnie to ser feta, kapary, pomidory koktajlowe i koperek.
Liczba porcji:3
Czas przygotowania: 1 godz.
Stopień trudności: łatwe