Pieczone bataty z serkiem

Pieczone bataty z serkiem

Zdjęcie - Pieczone bataty z serkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kocham takie jedzenie o tej porze roku 😍 Słodkie, delikatne bataty i dużo pysznych dodatków! Tzatziki, feta, kapary, płatki chili – obłęd! A kropką nad i jest oczywiście olej lniany Kujawski, który zachowuje swój charakterystyczny smak i aromat nasion, z których został wytłoczony. Olej lniany Kujawski jest cennym źródłem kwasów omega-3 i omega-6, ma działanie antyoksydacyjne i wspomaga metabolizm.

Składniki na pieczone bataty z serkiem:

  • 3 bataty
  • 1 zielony ogórek
  • ½ garści pomidorów koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • sól,
  • pieprz
  • płatki chilli 
  • sok z cytryny
  • 300 g jogurt grecki
  • 1/2 – 1 opakowanie sera feta
  • 2-3 łyżki oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno len

Zdjęcie - Pieczone bataty z serkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak upiec bataty?

Bataty pokroić wzdłuż na połówki. Każdą połówkę owinąć w papier do pieczenia, a następnie w folię aluminiową. Ułożyć na na blaszce pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika w trybie “góra-dół” w temperaturze 200 stopni C na ok. 50 min.

W czasie pieczenia batatów przygotować serek.

Zielony ogórek umyć, nie obierać ze skórki. Zetrzeć na tarce na grube wiórki i odcisnąć dobrze na sicie.

Do misy dodać ok. 300 g jogurtu greckiego, startego ogórka, dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 2-3 łyżki oleju lnianego Kujawski, doprawić odrobiną soli i płatkami chili oraz sokiem z cytryny. Serek wymieszać i schłodzić.

Upieczone, miękkie bataty podawać na ciepło lub zimno z sosem oraz ulubionymi dodatkami. U mnie to ser feta, kapary, pomidory koktajlowe i koperek.

 

Liczba porcji:3
Czas przygotowania: 1 godz.
Stopień trudności: łatwe

Kategorie przepisów