Pieczona dynia z fetą
Uwielbiam pieczone warzywa, a skoro w sklepach pojawiły się już dynie, to czas zacząć sezon na to pyszne warzywo.
Do przygotowania dyni wykorzystałam olej Optima Omega 3, który wspaniale nadaje się do pieczenia właśnie, a także do smażenia. Idealnie pasuje również do sałatek, w których używamy go na zimno. Jest on naturalnym źródłem Omega 3 i wspiera zdrowie naszego serca.
Pamiętajcie, że na koniec września będziemy świętować Światowy Dzień Serca – świętujmy razem z olejem Optima Omega 3.
Olej jest dostępny m.in. w Carrefour, Leclerc, Kaufland, Stokrotce oraz wybranych mniejszych sklepach.
Składniki na pieczoną dynię z fetą:
- 1 mała dynia
- olej Optima Omega 3
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka kuminu
- 150 g fety
- 2 garście włoskich orzechów
- 2 łyżeczki świeżego tymianku
- ½ łyżeczki czerwonego pieprzu
Jak zrobić pieczoną dynię z fetą?
Dynię umyj i przekrój na pół, usuń pestki, pokrój w plastry. Plastry dyni ułóż w żaroodpornym naczyniu, skrop olejem, posyp solą, pieprzem i kuminem.
Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez 20 min.
Następnie posyp pieczoną dynię pokruszoną fetą, orzechami włoskimi, świeżym tymiankiem i czerwonym pieprzem. Ponownie włóż do piekarnika i zapiekaj pieczoną dynię z fetą jeszcze przez ok. 10 min.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 30 min.
Stopień trudności: średni