Pieczona dynia z fetą

Pieczona dynia z fetą

Zdjęcie - Pieczona dynia z fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Uwielbiam pieczone warzywa, a skoro w sklepach pojawiły się już dynie, to czas zacząć sezon na to pyszne warzywo.

Do przygotowania dyni wykorzystałam olej Optima Omega 3, który wspaniale nadaje się do pieczenia właśnie, a także do smażenia. Idealnie pasuje również do sałatek, w których używamy go na zimno. Jest on naturalnym źródłem Omega 3 i wspiera zdrowie naszego serca.

Pamiętajcie, że na koniec września będziemy świętować Światowy Dzień Serca – świętujmy razem z olejem Optima Omega 3.

Olej jest dostępny m.in. w Carrefour, Leclerc, Kaufland, Stokrotce oraz wybranych mniejszych sklepach.

Składniki na pieczoną dynię z fetą:

  • 1 mała dynia
  • olej Optima Omega 3
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 150 g fety
  • 2 garście włoskich orzechów
  • 2 łyżeczki świeżego tymianku
  • ½ łyżeczki czerwonego pieprzu

 

Zdjęcie - Pieczona dynia z fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak zrobić pieczoną dynię z fetą?

Dynię umyj i przekrój na pół, usuń pestki, pokrój w plastry. Plastry dyni ułóż w żaroodpornym naczyniu, skrop olejem, posyp solą, pieprzem i kuminem.

Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez 20 min.

Następnie posyp pieczoną dynię pokruszoną fetą, orzechami włoskimi, świeżym tymiankiem i czerwonym pieprzem. Ponownie włóż do piekarnika i zapiekaj pieczoną dynię z fetą jeszcze przez ok. 10 min.

 

Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 30 min.
Stopień trudności: średni

Kategorie przepisów