Pieczeń, czyli klops z cukinią
U nas w rodzinie, każdy lubi dania z mięsa mielonego, czasami są to kebabiki, czasami, mielone z różnymi dodatkami, a czasami po prostu gołąbki. Kiedy nadchodzi weekendowy rodzinny obiad i mam chwilkę czasu, by przygotować coś specjalnego z mielonego, serwuję pieczeń z mięsa mielonego, czyli potocznie zwany klops. Wspomnienie z dzieciństwa, tylko że u mnie w środku czeka wiosenna niespodzianka – cukinia nadziewana fetą i warzywami. Całość godna polecenia.
Składniki:
1 kg mięsa mielonego
2 jajka
bułka namoczona w mleku
sól, pieprz, zioła prowansalskie
cukinia
1 opakowanie sera typu feta
1 czerwona papryka
2 ogórki konserwowe
papier do pieczenia
Przygotowanie:
Mięso mielone mieszamy dokładnie z jajkami, odciśniętą uprzednio, namoczoną w mleku bułką oraz przyprawami. Wyrabiamy jak na kotlety mielone.
Cukinię dokładnie myjemy, odcinamy obie końcówki i wydrążamy w środku dziurę (na wylot). Fetę rozgniatamy widelcem, dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę i ogórki – dokładnie mieszamy. Ser wkładamy do wnętrza cukinii.
Na kawałku papieru do pieczenia układamy ½ mięsa, na środku kładziemy cukinię i przykrywamy 2 połową mięsa. Formujemy podłużny wałek (z każdej strony musi być mięso, cukinia ma być schowana w środku pieczeni) i zwijamy papierem do pieczenia w kształt cukierka. Końcówki papieru związujemy nicią lub spinamy klipsem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st C w naczyniu żaroodpornym na 75 minut.
Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy w papierze aż do ostygnięcia (gorąca pieczeń może się rozpadać). Zimną pieczeń kroimy w równe plastry i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Przed podaniem podgrzewamy ją w piekarniku przez ok 10-15 minut. Smacznego
Przepis bierze udział w akcji: