Pieczarki z kalafiorem

Pieczarki z kalafiorem

Połączenie pieczarek z kalafiorem nie należy chyba do najpopularniejszych, ale przeze mnie jest bardzo lubiane. Duet ten pojawił się już na blogu przy okazji publikacji TEJ sałatki, a dziś kolejna odsłona, w wersji bardziej „na ciepło”, bez majonezu 😉

Ja taką potrawkę szykuję zwykle z myślą o piątkowej kolacji na ciepło, ale myślę, że sprawdzi się też na obiad, jako dodatek do jakiegoś mięsiwa.

Zdjęcie - Pieczarki z kalafiorem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1/2 większego kalafiora
  • 300 g brązowych pieczarek
  • 3-4 łyżki bulionu
  • 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki masła

Cebulę kroimy w drobną kostkę.

Pieczarki kroimy na pół lub na ćwiartki (w zależności od wielkości).

Kalafior dzielimy na różyczki. Gotujemy w osolonym i osłodzonym wrzątku przez około 6 minut. Odcedzamy.

Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki masła, wrzucamy cebulę i smażymy, do zeszklenia. Pod koniec dodajemy pieczarki. Smażymy, aż się nieco zarumienią. Dokładamy ugotowany kalafior i smażymy wszystko razem. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy, po czym wlewamy niewielką ilość bulionu (3-4 łyżki) i gotujemy, aż do odparowania płynów. Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Na sam koniec można jeszcze dodać dodatkową 1 łyżeczkę masła.

Podajemy posypane posiekaną natką jako samodzielne danie lub dodatek do dania głównego.

Polecam również przepis na Sałatkę Gyros z mięsem mielonym Zdjęcie - Pieczarki z kalafiorem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczarki z kalafiorem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczarki z kalafiorem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczarki z kalafiorem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów