Pieczarki w śmietanie
Pieczarki mają rewelacyjny wpływ na nasze zdrowie. Ze względu na wyjątkowe właściwości prozdrowtne zaliczane są do tzw. żywności funkcjonalnej. To bogate źródło antyutleniaczy, soli mineralnych i mikroelemenów. Zadbają o naszą linię, ponieważ są niskokaloryczne, ponadto wspomogą nasz metabolizm, z racji sporej zawartości błonnika.
Polecane szczególnie teraz, gdy słońca jak na lekarstwo, gdyż zawiera szczególnie cenną o tej porze roku witamninę D.
Zapraszam zatem na pyszne pieczarki w śmietanie. Podane z pieczywem mogą stanowić małe samodziene danie lub tradycyjnie dodatek do mięs.
Składniki na 2 porcje:
500 g pieczarek
1 cebula
2 łyżki masła ghee
sól, czarny pieprz
zielona pietruszka
śmietana kremówka
Wykonanie:
- pieczarki oczyścić papierowym ręcznikiem, podciąć końcówki nóżek. Pieczarek nie powinno się myć. Należy kupić młode, białe z zamkniętymi kapeluszami. Większe przekroić na ćwiartki, mniejsze na pół. Cebulę obrać, pokroić w piórka
- roztopić masło na patelni, dołożyć pieczarki i cebulę. Nie solić! Smażyć na dość silnym ogniu, żeby puściły jak najwięcej soku. Gdy się zrumienią, a sos odparuje, oprószyć solą i pieprzem i dolać śmietanę. Poddusić jeszcze kilka minut, aż śmietana zgęstnieje
- podawać posypane natką zielonej pietruszki
Przepis dodaję do akcji "Pieczarkowy tydzień" prowadzonej prze Anię z bloga "Mops w kuchni".