Pieczarki marynowane

Zdjęcie - Pieczarki marynowane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Marynowane grzybki to atrakcyjna przystawka do posiłków, świetny dodatek do sałatek lub dekorowania potraw.
To przepis dla wielbicieli pieczarek i tych, którzy nie zamarynowali leśnych grzybów.
Marynata jest bardzo prosta do przygotowania, ale właściwego smaku nabiera dopiero po około 2-3 tygodniach.
Marynaty najlepiej przygotować w małych słoiczkach, tak by po otwarciu zużyć je w ciągu kilku dni.

Zdjęcie - Pieczarki marynowane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na marynatę:
350 ml wody/1,5 szklanki
100 ml octu 10%
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
kilka ziarek ziela angielskiego
2 listki laurowe
2 łyżeczki gorczycy
1 kg małych pieczarek

Wykonanie:
  • pieczarki oczyścić, odciąć nóżki (zużyć do innego dania)
  • pieczarki wrzucić na osolony wrzątek i obgotować na małym ogniu około 10 minut. Odcedzić, a wody z gotowania nie wylewać. Woda zawiera kwintesencję smaku pieczarek i zamiast nowej wody lepiej zużyć tą z gotowania do przygotowania marynaty. Trzeba wiedzieć, że pieczarki podczas gotowania mocno się skurczą
  • odmierzyć potrzebną ilość wody, dodać ocet i przyprawy. Zagotować
  • grzyby przełożyć do wyparzonych słoiczków, zalać przygotowaną marynatą. Zamknąć i pasteryzować około 15 minut
Uwagi: nie każdy lubi i używa octu spirytusowego 10%. Zdrowszy jest ocet jabłkowy, a ten najczęściej występuje w stężeniu 6%. Warto wiedzieć, że 250 ml octu 6% to 150 ml octu 10% 500 ml octu 60% to 300 ml octu 10% 1000 mnl octu 60% to 600 ml octu 10%.
UDANYCH PRZETWORÓW!


Zdjęcie - Pieczarki marynowane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Kiszone gąski
1

Kiszone gąski

Mysza Mysza
Kuchenna Wyspa Smakow

Marynowane kurki
3

Marynowane kurki

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Dżem truskawkowy z kwiatem czarnego bzu
1

Dżem truskawkowy z kwiatem cza…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Kiszone marchewki z wędzoną papryką i chili
1

Kiszone marchewki z wędzoną pa…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kiszona rzodkiewka

Kiszona rzodkiewka

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Buraczki do słoików – 2 przepisy

Buraczki do słoików – 2 przepi…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Przekąska z ciasta francuskiego z pieczarkami i mozzarellą
1

Przekąska z ciasta francuskieg…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ziemniaki faszerowane pieczarkami i serem
2

Ziemniaki faszerowane pieczark…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Miso ramen z boczniakami i wędzonym tofu

Miso ramen z boczniakami i węd…

food² food²
Food Square

Wiejska zapiekanka
3

Wiejska zapiekanka

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Japchae - koreański stir-fry z warzywami i makaronem z batatów
1

Japchae - koreański stir-fry z…

food² food²
Food Square

Filet z kurczaka z serem i pieczarkami
6

Filet z kurczaka z serem i pie…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu