Pieczarki marynowane

Pieczarki marynowane
Zdjęcie - Pieczarki marynowane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Marynowane grzybki to atrakcyjna przystawka do posiłków, świetny dodatek do sałatek lub dekorowania potraw.
To przepis dla wielbicieli pieczarek i tych, którzy nie zamarynowali leśnych grzybów.
Marynata jest bardzo prosta do przygotowania, ale właściwego smaku nabiera dopiero po około 2-3 tygodniach.
Marynaty najlepiej przygotować w małych słoiczkach, tak by po otwarciu zużyć je w ciągu kilku dni.

Zdjęcie - Pieczarki marynowane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na marynatę:
350 ml wody/1,5 szklanki
100 ml octu 10%
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
kilka ziarek ziela angielskiego
2 listki laurowe
2 łyżeczki gorczycy
1 kg małych pieczarek

Wykonanie:
  • pieczarki oczyścić, odciąć nóżki (zużyć do innego dania)
  • pieczarki wrzucić na osolony wrzątek i obgotować na małym ogniu około 10 minut. Odcedzić, a wody z gotowania nie wylewać. Woda zawiera kwintesencję smaku pieczarek i zamiast nowej wody lepiej zużyć tą z gotowania do przygotowania marynaty. Trzeba wiedzieć, że pieczarki podczas gotowania mocno się skurczą
  • odmierzyć potrzebną ilość wody, dodać ocet i przyprawy. Zagotować
  • grzyby przełożyć do wyparzonych słoiczków, zalać przygotowaną marynatą. Zamknąć i pasteryzować około 15 minut
Uwagi: nie każdy lubi i używa octu spirytusowego 10%. Zdrowszy jest ocet jabłkowy, a ten najczęściej występuje w stężeniu 6%. Warto wiedzieć, że 250 ml octu 6% to 150 ml octu 10% 500 ml octu 60% to 300 ml octu 10% 1000 mnl octu 60% to 600 ml octu 10%.
UDANYCH PRZETWORÓW!


Zdjęcie - Pieczarki marynowane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów