Pieczarki marynowane
Marynowane grzybki to atrakcyjna przystawka do posiłków, świetny dodatek do sałatek lub dekorowania potraw.
To przepis dla wielbicieli pieczarek i tych, którzy nie zamarynowali leśnych grzybów.
Marynata jest bardzo prosta do przygotowania, ale właściwego smaku nabiera dopiero po około 2-3 tygodniach.
Marynaty najlepiej przygotować w małych słoiczkach, tak by po otwarciu zużyć je w ciągu kilku dni.
Składniki na marynatę:
350 ml wody/1,5 szklanki
100 ml octu 10%
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
kilka ziarek ziela angielskiego
2 listki laurowe
2 łyżeczki gorczycy
1 kg małych pieczarek
Wykonanie:
- pieczarki oczyścić, odciąć nóżki (zużyć do innego dania)
- pieczarki wrzucić na osolony wrzątek i obgotować na małym ogniu około 10 minut. Odcedzić, a wody z gotowania nie wylewać. Woda zawiera kwintesencję smaku pieczarek i zamiast nowej wody lepiej zużyć tą z gotowania do przygotowania marynaty. Trzeba wiedzieć, że pieczarki podczas gotowania mocno się skurczą
- odmierzyć potrzebną ilość wody, dodać ocet i przyprawy. Zagotować
- grzyby przełożyć do wyparzonych słoiczków, zalać przygotowaną marynatą. Zamknąć i pasteryzować około 15 minut
UDANYCH PRZETWORÓW!