Pesto z rukoli
„Tak jak obiecałam dziś przepis na pesto z rukoli. Dla niewtajemniczonych pesto to zielony sos pochodzący z Genui we Włoszech. Jego głównym składnikiem jest bazylia, orzeszki piniowe i oliwa. Podawany jest do makaronu, sera lub chleba.
Pesto z rukoli jest bardziej wyraziste w smaku niż to bazyliowe i ma lekką nutę goryczy. Zamiast orzeszków piniowych użyłam niesolonych pistacji, które mają ładny intensywny zielony kolor. Świetnie pasowało do ziołowych knedli nadziewanych anchois. Sporo mi go jeszcze zostało, więc wkrótce będzie kolejny przepis z jego udziałem. ”
Pesto z rukoli (przepis własny)
Składniki:
100g rukoli
15 świeżych listków bazylii
70g niesolonych pistacji
1 ząbek czosnku
3 łyżki startego sera grana padano
80ml oliwy
sól pieprz
Umyć rukolę i liście bazylii. Osuszyć w wirówce do sałaty. Posiekać czosnek. Przełożyć wszystkie składniki do miksera. Wlać oliwę. Dodać sól i pieprz do smaku. Wszystko razem zmiksować na gładka masę. Przekładamy do słoiczka, zalewamy dwoma łyżkami oliwy i wstawiamy do lodówki. Smacznego :) Aronia