Pesto marchewkowe na kanapki
Pesto marchewkowe to wegańska pasta kanapkowa, składająca się z surowej marchewki, oliwy i pestek słonecznika. Świetnie się prezentuje i jest bardzo smaczna.
Kolejny zdrowy dodatek na kanapki lub samodzielna przekąska w diecie przyspieszającej metabolizm. Dozwolna w fazie III.
Smak można dostować do własnych upodobań dodając skórkę otartą z cytryny, czosnek, kumin, ksylitol itd....
Składniki na 1 porcję:
1 duża marchewka
2 łyżki ziaren słonecznika
1 łyżka oliwy
sól, pieprz do smaku
zielona pietuszka - opcjonalnie
Wykonanie:
- marchewkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki
- zblendować z olejem i ziarnami słonecznika pozostawiając większe kawałeczki, nie na pastę. Gdy masa słabo się kręci dolać łyżkę wody
SMACZNEGO !
Kompletne śniadanie dla 1 osoby w fazie III diety przyspieszającej metabolizm:
1 kromka pełnoziarnistego chleba orkiszowego (lub żytniego)
1 jajko na twardo 1 szklanka czerwonych śliwek (lub mrożonych) na gorąco z cynamonem i ksylitolem
źródło: tutaj