Perski ryż tahdig

Perski ryż tahdig

 

Perski ryż tahdig bardzo długo chodził mi po głowie i w końcu musiałem go przygotować w swojej kuchni. To jedno z najbardziej tradycyjnych dań kuchni perskiej, które znane jest w Iranie, Iraku i Afganistanie. Tradycyjnie podaje się go podczas wszelkich uczt, aby zachwycić gości. A jest czym, gdyż ten puszysty ryż z chrupiącą warstwą i aromatem szafranu jest naprawdę doskonały. Sama nazwa dania z języka perskiego oznacza „z dna naczynia”, co doskonale pokazuje, jak istotnym elementem jest przypieczony od spodu ryż.

Tahdig można podawać bez dodatków, ale częstymi elementami są: ziemniaki, dynia, suszone wiśnie, owoce granatu, migdały, marchew, pomidory, szpinak czy bakłażan. Sam postanowiłem posypać gotowe danie posiekanymi pistacjami, które również są popularnym dodatkiem do perskich dań.

Kluczowym elementem przy przygotowaniu tej potrawy jest wybranie odpowiedniego gatunku ryżu. Zalecana jest odmiana basmati. Ryż najpierw dokładnie się płucze, a następnie krótko gotuje w dużej ilości osolonej wody. Po odcedzeniu część ryżu łączy się z gęstym jogurtem oraz przygotowanym naparem z szafranu, a następnie wykłada na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Może być to masło klarowane, olej, czy też oliwa lub bardziej tradycyjnie smalec jagnięcy. Następnie resztę ryżu wykłada się na wierzchu, polewa dodatkową porcją szafranowej wody i układa się kawałeczki masła. Całość podgrzewa się na ogniu, aż utworzy się charakterystyczna skorupka, a sam ryż stanie się z wierzchu miękki i puszysty. Istotne jest, aby w trakcie smażenia dobrze przykryć patelnię nie tylko pokrywką, ale i ściereczką, dzięki czemu woda nie odparuje, a ryż się w pełni ugotuje.

Przygotowując ryż tahdig najistotniejszym elementem, poza gotowaniem oczywiście, jest przygotowanie naparu z szafranu. Aby wydobyć maksimum smaku z pręcików kwiatów, najlepiej utrzeć je najpierw w moździerzu, a następnie włożyć kostkę lodu i poczekać, aż się roztopi. Zalewanie szafranu wrzącą wodą nie daje tak dobrych efektów i zarówno smak, jak i kolor są mniej intensywne.

Zdjęcie - Perski ryż tahdig - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Perski ryż tahdig

Ilość porcji: 6-8
Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 45 minut 45 minut

Składniki na perski ryż tahdig:

  • 500 g ryżu basmati
  • 0,5 g nitek szafranu (¼ łyżeczki, zwykle jedno opakowanie)
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • chlust oliwy z oliwek
  • 50 g masła
  • garść pistacji (opcjonalnie)
  • sól

 

Jak zrobić perski ryż tahdig:

  1. Ryż dobrze opłucz, aż woda będzie klarowna. Wsyp go do miski, zalej zimną wodą i odstaw na godzinę.
  2. Szafran utrzyj w moździerzu na proszek, wrzuć kostkę lodu (z ok. 50 ml wody) i poczekaj, aż się rozpuści (w ten sposób otrzymamy najwięcej aromatu i najintensywniejszy kolor).
  3. W garnku ugotuj wodę (ok. 1,5-2 l) i dobrze ją osól. Wrzuć odcedzony uprzednio namoczony ryż i gotuj przez ok. 8 minut (połowa zalecanego czasu), aż będzie z wierzchu miękki, a w środku lekko twardy.
  4. Ryż po ugotowaniu odcedź i wystudź w dużej ilości zimnej wody. Odcedź ponownie i podziel na 2 równe porcje.
  5. Do pierwszej z nich wlej połowę wody z szafranem oraz jogurt grecki. Dokładnie wymieszaj.
  6. Na patelni (najlepiej nieprzywierającej z grubym dnem) rozgrzej oliwę z oliwek (powinna przykryć całe dno naczynia) i wsyp ryż. Delikatnie wyrównaj go szpatułką, zbytnio nie dociskając.
  7. Następnie wsyp pozostały ryż i ponownie wyrównaj.
  8. Wierzch skrop pozostałą wodą szafranową i równomiernie rozłóż pokrojone w plasterki kawałki masła.
  9. Patelnię przykryj pokrywką (dobrze jest ją owinąć w kuchenną ściereczkę, aby para wodna nie uciekała) i wstaw na średni ogień.
  10. Po 5 minutach ogień zmniejsz do minimum i gotuj jeszcze przez 25 minut (ryż jest gotowy, gdy spód i boki się zezłocą i będzie łatwo odchodził od patelni). Po tym czasie wyłóż ryż szybkim ruchem na talerz. Można go również zostawić na patelni pod przykryciem, jeśli nie chcesz podać go od razu. Wierzch posyp opcjonalnie posiekanymi pistacjami.

Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square

*Na podstawie przepisów z blogów: feel good foodie oraz Simply Recipes.

Zdjęcie - Perski ryż tahdig - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów