Penne con frutti di mare
Danie to jadam często w Trattorii Donatello w Poznaniu, zapragnęło mi się tego smaku w domu, i proszę - zrobiłam, i wyszło nawet lepiej!
Składniki:
opakowanie mieszanki morskiej
opakowanie krewetek (mogą być koktajlowe, ale lepiej te większe)
mała cebula
3 duże ząbki czosnku
0,5 litra przecieru pomidorowego
szklanka białego wina
sól, pieprz, zielona pietruszka
makaron penne
Posiekaj cebulę, czosnek pokrój na plasterki. Podsmaż je na oliwie, wrzuć owoce morza, smaż przez chwilkę. Podlej białym winem i podduś. Dodaj przecier pomidorowy i duś na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem.
Ugotuj makaron.
Polej makaron sosem, przed podaniem posyp zieloną pietruszką.
Najlepiej smakuje z białym winem :)