Penne con frutti di mare

Penne con frutti di mare

Danie to jadam często w Trattorii Donatello w Poznaniu, zapragnęło mi się tego smaku w domu, i proszę - zrobiłam, i wyszło nawet lepiej!

Składniki:

opakowanie mieszanki morskiej

opakowanie krewetek (mogą być koktajlowe, ale lepiej te większe)

mała cebula

3 duże ząbki czosnku

0,5 litra przecieru pomidorowego

szklanka białego wina

sól, pieprz, zielona pietruszka

makaron penne

Posiekaj cebulę, czosnek pokrój na plasterki. Podsmaż je na oliwie, wrzuć owoce morza, smaż przez chwilkę. Podlej białym winem i podduś. Dodaj przecier pomidorowy i duś na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem.

Ugotuj makaron.

Polej makaron sosem, przed podaniem posyp zieloną pietruszką.

Najlepiej smakuje z białym winem :)

Kategorie przepisów