Pelustka ukraińska kiszonka


Zdjęcie - Pelustka ukraińska kiszonka - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiKupiłam w Zakwasowni ukraińską pelustkę. Była pyszna. Chciałam sama ją zrobić. Na blogach ukraińskich blogerek znalazłam przepis, który najbardziej mi się spodobał. Zamiast zwykłej kapusty dałam czerwoną. Pocięte warzywa podzieliłam na dwie części. Z podanych składników wyszło 4 słoiki. Dwa z nich załam zalewą z przepisu a pozostałe 2 załam naszą solanką. Teraz się kiszą w dwóch wersjach. Choć pelustka ukraińska dla mnie bardziej przypomina marynatę.

Składniki:

kapusta czerwona 1 szt

marchewka 2 szt

buraki 2 szt

czosnek 4 ząbki


Zalewa:

woda 1 l

sól kamienna 2 łyżki

cukier trzcinowy 100 g

ziarna pieprzu kilka

liść laurowy po jednym do każdego słoika

ocet jabłkowy niefiltrowany 200 ml


Zdjęcie - Pelustka ukraińska kiszonka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zagotuj wodę, dodaj składniki marynaty i gotuj na małym ogniu przez kilka minut. Odstaw do całkowitego wystudzenia.Pokrój kapustę na średniej wielkości kawałki. Obrane marchewki pokrój na plasterki, czosnek w płatki. Buraki pokrój w małe plasterki. W czystych, suchych słoikach lub ceramicznych pojemnikach ułóż przygotowane warzywa warstwami.

Do schłodzonej marynaty wlej ocet i zamieszaj.Warzywa zalej marynatą, przykryj pokrywkami i pozostaw w temperaturze pokojowej na dwa dni. Po dwóch dniach kapusta nabierze ciemno-różowego koloru będzie gotowa do spożycia. Przechowuj w lodówce.







Kategorie przepisów

Podobne przepisy