Pelustka ukraińska kiszonka


Składniki:
kapusta czerwona 1 szt
marchewka 2 szt
buraki 2 szt
czosnek 4 ząbki
Zalewa:
woda 1 l
sól kamienna 2 łyżki
cukier trzcinowy 100 g
ziarna pieprzu kilka
liść laurowy po jednym do każdego słoika
ocet jabłkowy niefiltrowany 200 ml

Zagotuj wodę, dodaj składniki marynaty i gotuj na małym ogniu przez kilka minut. Odstaw do całkowitego wystudzenia.Pokrój kapustę na średniej wielkości kawałki. Obrane marchewki pokrój na plasterki, czosnek w płatki. Buraki pokrój w małe plasterki. W czystych, suchych słoikach lub ceramicznych pojemnikach ułóż przygotowane warzywa warstwami.
Do schłodzonej marynaty wlej ocet i zamieszaj.Warzywa zalej marynatą, przykryj pokrywkami i pozostaw w temperaturze pokojowej na dwa dni. Po dwóch dniach kapusta nabierze ciemno-różowego koloru będzie gotowa do spożycia. Przechowuj w lodówce.