Pełnoziarnisty chleb z burakami

Pełnoziarnisty chleb z burakami

Zdjęcie - Pełnoziarnisty chleb z burakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb z burakami robiłam już dłuższy czas temu i pamiętam, że wyszedł niesamowicie, bo nie dość że bochenek jest różowy, to jeszcze w kropki! Faktycznie buraki zabarwiają miąższ i skórkę na różowo (co najlepiej widoczne jest podczas wyrastania, gdyż po lekkim zbrązowieniu w piekarniku efekt już nie jest tak piorunujący), a gdy zetrzemy je na tarce, ułożą się w miąższu niedaleko siebie tworząc różowe kropki.

Zdjęcie - Pełnoziarnisty chleb z burakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przypomniałam sobie ostatnio to niezwykłe zjawisko i zapragnęłam je powtórzyć. Tym razem skorzystałam z mąki pełnoziarnistej, która sprawiła, że poza istotnymi składnikami odżywczymi ukrytymi w samych burakach, chleb jest zdrowszy od tradycyjnego białego pieczywa.

Zdjęcie - Pełnoziarnisty chleb z burakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pełnoziarnisty chleb z burakami Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godziny Czas pieczenia: 20 minut Całkowity czas: 2 godziny 20 minut

Porcje: 1

Składniki
  • 450 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g tartych buraków (ok. 1 mały burak)
  • 2 łyżki suszonych drożdży instant
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu
  • ok. 300 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Buraki obierz ze skórki i zetrzyj na grubej tarce.
  2. Pomieszaj ze sobą mąkę, drożdże, sól i rozmaryn.
  3. Dodaj buraki i zacznij dolewać wodę małymi porcjami. W miarę dolewania zagniataj ciasto.
  4. Zagniataj i dolewaj aż osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję. Ciasto musi odchodzić od rąk. Od tego momentu zagniataj jeszcze 5 minut.
  5. Uformuj z ciasta jajowaty bochenek. W formie wyłożonej papierem do pieczenia (lub nieprzywierającej) ułóż ciasto, przykryj je materiałową szmatką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.
  6. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  7. Wstaw wyrośnięte ciasto i piecz ok. 20 minut aż lekko zbrązowieje a po wsadzeniu w nie wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto.

3.1.09

Kategorie przepisów