Pełnoziarnisty chleb z burakami
Chleb z burakami robiłam już dłuższy czas temu i pamiętam, że wyszedł niesamowicie, bo nie dość że bochenek jest różowy, to jeszcze w kropki! Faktycznie buraki zabarwiają miąższ i skórkę na różowo (co najlepiej widoczne jest podczas wyrastania, gdyż po lekkim zbrązowieniu w piekarniku efekt już nie jest tak piorunujący), a gdy zetrzemy je na tarce, ułożą się w miąższu niedaleko siebie tworząc różowe kropki.
Przypomniałam sobie ostatnio to niezwykłe zjawisko i zapragnęłam je powtórzyć. Tym razem skorzystałam z mąki pełnoziarnistej, która sprawiła, że poza istotnymi składnikami odżywczymi ukrytymi w samych burakach, chleb jest zdrowszy od tradycyjnego białego pieczywa.
Pełnoziarnisty chleb z burakami Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godziny Czas pieczenia: 20 minut Całkowity czas: 2 godziny 20 minut Porcje: 1 Składniki- 450 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100 g tartych buraków (ok. 1 mały burak)
- 2 łyżki suszonych drożdży instant
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka suszonego rozmarynu
- ok. 300 ml ciepłej wody
- Buraki obierz ze skórki i zetrzyj na grubej tarce.
- Pomieszaj ze sobą mąkę, drożdże, sól i rozmaryn.
- Dodaj buraki i zacznij dolewać wodę małymi porcjami. W miarę dolewania zagniataj ciasto.
- Zagniataj i dolewaj aż osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję. Ciasto musi odchodzić od rąk. Od tego momentu zagniataj jeszcze 5 minut.
- Uformuj z ciasta jajowaty bochenek. W formie wyłożonej papierem do pieczenia (lub nieprzywierającej) ułóż ciasto, przykryj je materiałową szmatką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Wstaw wyrośnięte ciasto i piecz ok. 20 minut aż lekko zbrązowieje a po wsadzeniu w nie wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto.