Pełnoziarniste bułeczki z pieczarkami
Rozpoczął się sezon na jesienne grzyby. Pierwsze w tym roku grzybobranie jeszcze przede mną, ale już mam plany, aby grzyby wykorzystać w chociaż jednym chrupiącym wypieku. Zanim jednak to nastąpi, sięgam po ogólnodostępne pieczarki, którymi możemy cieszyć się przez cały rok.
Podsmażyłam je z rozmarynem, cebulą, czosnkiem, następnie wymieszałam z bułką tartą i serem. Farsz wylądował w środku bułeczek pełnoziarnistych, które dzięki temu stały się bardziej wilgotne, a świetnie nadają się także do zapakowania ich w pudełko na uczelnię lub do pracy.
Pełnoziarniste bułeczki z pieczarkami Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 40 min. Czas pieczenia: 17 min. Całkowity czas: 1 godz. 57 min. Porcje: 6 Składniki- 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 150 g mąki pszennej typ 650
- 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 360 ml letniej wody
- łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
- 1,5 łyżeczki soli
- Farsz:
- 250 g pieczarek
- duża cebula
- ząbek czosnku
- gałązka rozmarynu (same listki)
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- świeżo mielony pieprz
- szczypta soli
- łyżka oliwy
- 3 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki tartego sera (u mnie cheddar)
- Wierzch:
- 3 łyżki oliwy
- łyżka ziół prowansalskich
- Mąki wsypujemy do misy, dodajemy zioła prowansalskie, drożdże i sól. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Następnie zostawiamy je w misie, przykryte ściereczką na godzinę.
- W tym czasie obieramy i kroimy drobno pieczarki. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę. Po 3 minutach dorzucamy pieczarki, a po następnych trzech listki rozmarynu, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy jeszcze kilka minut. Na koniec dodajemy bułkę tartą, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
- Do ostudzonej masy dodajemy tarty ser. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części, w razie potrzeby podsypujemy mąką i formujemy z każdej kulki placek. Na środku wykładamy 2 łyżki farszu, boki ciasta zbieramy ku środkowi.
- Uformowane bułeczki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy na 30 minut i stawiamy w ciepłym miejscu.
- Wyrośnięte bułeczki smarujemy z wierzchu oliwą i posypujemy tartym serem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach.
- Lekko ostudzone bułeczki podajemy ze Smakowitą Pajdą z ziołami.