Pełnoziarniste babeczki z cukinią
Dzisiaj zapraszam na bardzo wilgotne, słodkie i delikatne babeczki z cukinią. Pełnoziarniste, lekko kokosowe, z aromatem cytryny. Po prostu przepyszne!
Pełnoziarniste babeczki z cukinią
/12 babeczek/
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 szklanki mąki kokosowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego+4 łyżki wrzącej wody
1 szklanka starkowanej na tarce o średnich oczkach i dokładnie odciśniętej z wody cukinii
4 łyżki miodu
1 szklanka mleka sojowego
1 łyżka octu winnego
3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
1 łyżeczka aromatu cytrynowego
wiórki kokosowe
Siemię lniane zalać wrzącą wodą, wymieszać i odstawić. Do mleka sojowego dodać ocet winny, wymieszać i również odstawić. Mleko powinno się lekko ściąć.
W międzyczasie w misce umieścić obie mąki, dodać sodę, proszek do pieczenia i cukinię. Wymieszać. Następnie dodać kleik z siemienia, miód, roztopiony olej kokosowy, mleko sojowe z octem i aromat cytrynowy. Wszystko wymieszać bardzo dokładnie łyżką. Masę przełożyć do papilotek. Wierzch każdej babeczki posypać wiórkami kokosowymi. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 30 minut. Po tym czasie wyjąć je i ostudzić.