Pęczotto z chorizo
Dla odmiany od risotta warto czasem zrobić pęczotto (którego nazwa brzmi trochę dziwnie, ale już się przyjęła). W tym wypadku wykorzystałam do niego ostre chorizo, które zabarwiło kaszę i nadało jej smak. Danie wyszło pikantne i bardzo smaczne, a przy tym proste i sycące.
Pęczotto z chorizo
- 125g ostrego chorizo
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 150g kaszy pęczak
- 500ml bulionu (lub wody)
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżka majeranku
- sól, pieprz
- posiekany szczypiorek
1) Chorizo pokroić w plastry, smażyć na suchej patelni
przez ok. 4 minuty i zdjąć.
2) Na wytopiony tłuszcz dodać posiekaną cebulę i czosnek
i podsmażyć.
3) Dodać pęczak, wymieszać i wlać bulion lub wodę.
4) Dodać ostrą paprykę, paprykę wędzoną i majeranek.
5) Gotować przez 25 minut, doprawić i podawać posypane szczypiorkiem.
Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 575 kcal