Pęczakotto z botwinką
- Wynik: 45
- Czas przygotowania: 15minuty
- Czas gotowania: 30minuty
Absolutnie fantastyczne danie. Zaskakujące. Wszyscy, którzy lubią kaszę i botwinkę będą zadowoleni. Kolor jest tak cudowny, jak wszystko zresztą co zawiera w sobie buraczki. Bardzo zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu. Napewno nie pożałujecie:)
Składniki- kasza pęczak - 1/3 szklanki
- cebula - 1 szt.
- por - 1 szt.
- botwinka - 1 pęczek
- filet z kurczaka - 1 szt.
- bulion - ok. 2 szklanek
- suszony tymianek - 1 łyżeczka
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- koperek - 1/2 pęczku
Na dużą patelnię wsypać kaszę, dodać łyżkę oliwy i chwilę podsmażyć. W międzyczasie pokroić w kosteczkę cebulę, włożyć na patelnię i smażyć mieszając od czasu do czasu przez 3 minuty aż cebula się zeszkli. Dodać pokrojonego na półplasterki pora. Wymieszać, dodać suszony tymianek i smażyć przez ok. 3 minuty. Przesunąć składniki na bok patelni, w wolne miejsce wlać trzecią łyżkę oliwy, włożyć pokrojone w kosteczkę filety z kurczaka, doprawić solą, pieprzem i obsmażać przez ok. 2 - 3 minuty. W tym czasie składniki obok 1-2 razy przemieszać. Wymieszać wszystkie składniki na patelni i wlać białe wino, gotować 2-3 minuty aż odparuje. Następnie dodać obrane i pokrojone na półplasterki buraczki z botwinki (liście zachować), wlać gorący bulion. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i w razie potrzeby solą. Po zagotowaniu przykryć pokrywą i gotować przez ok. 25 minut. Po tym czasie otworzyć garnek dodać posiekane liście botwinki, powciskać je drewnianą łyżką w składniki na patelni, przykryć i gotować kolejne 5 minut. Na koniec wymieszać i podgrzewać bez przykrycia jeszcze przez 2 - 3 minuty. Posypać posiekanym koperkiem.
Smacznego:)