Pasztet ze śliwką
Ten pasztet to rewelacja! Mięciutki, wilgotny, o delikatnym posmaku i zapachu śliwki suszonej. To był świetny pomysł, by podać go na świątecznym stole. Na pewno zrobię go jeszcze nie raz, bo bardzo nam smakuje. Za przepis dziękuję Wiosence.
Składniki:
*0,5 kg wątróbek drobiowych
*0,5 kg boczku surowego
*4 udka drobiowe
*20 dkg łopatki
*2 cebule
*2 jajka
*1 bułka
*przyprawy: sól, pieprz, majeranek
*2 garście suszonych śliwek
Wykonanie:
Mięso z łopatki i udka ugotować. Boczek pociąć na mniejsze kawałki i usmażyć na patelni. Wątróbkę zaparzyć. Cebulę pokrojoną w kostkę przysmażyć. Ostudzone mięso i wątróbkę z cebulą przemielić przez maszynkę do mięsa trzykrotnie. Do powstałej masy dodać dwa jaja, namoczoną w wodzie i wyciśniętą bułkę oraz suszone śliwki (wcześniej namoczone). Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić świeżo zmielonym pieprzem, solą i majerankiem. Wyłożyć do wysmarowanej formy i piec w piekarniku ok. 45 min. w 200 stopniach C.
Smacznego:)