Pasztet z soczewicy
Bardzo lubię warzywne pasztety. Zawsze dbam, by miały wyrazisty smak i były lekko pikantne.
Pasztet z soczewicy
230g czerwonej soczewicy
1 czerwona papryka,
posiekana drobno1 czerwona cebula,
posiekana3 ząbki czosnku,
posiekany mix ulubionych przypraw: kumin, cynamon, chilli, gałka muszkatołowa, zioła, kurkuma, summak itp.
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki drobno posiekanych migdałów
600 ml wody
2 jaja
10 łyżek pszennej mąki
kilka łyżek płatków owsianych
120 g startego żółtego sera
sól, pieprz
Soczewicę, paprykę, cebule, czosnek, przyprawy, migdały, sok z cytryny dodaję do garnka, wlewam wodę, zagotowuję i gotuje na małym ogniu, aż cała woda zostanie wchłonięta. Studzę.
Do wystudzonej masy dodaję jaja, mąkę, płatki owsiane, mieszam i przekładam do prostokątnej formy wyścielonej papierem do pieczenia. Piekę w 180 stopniach.