Pasztet z soczewicy

Pasztet z soczewicy

Bardzo lubię warzywne pasztety. Zawsze dbam, by miały wyrazisty smak i były lekko pikantne. 
Zdjęcie - Pasztet z soczewicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pasztet z soczewicy
230g czerwonej soczewicy

1 czerwona papryka,

posiekana drobno1 czerwona cebula,

posiekana3 ząbki czosnku,

posiekany mix ulubionych przypraw: kumin, cynamon, chilli, gałka muszkatołowa, zioła, kurkuma, summak itp.

3 łyżki soku z cytryny

3 łyżki drobno posiekanych migdałów

600 ml wody

2 jaja

10 łyżek pszennej mąki

kilka łyżek płatków owsianych

120 g startego żółtego sera

sól, pieprz

Soczewicę, paprykę, cebule, czosnek, przyprawy, migdały, sok z cytryny dodaję do garnka, wlewam wodę, zagotowuję i gotuje na małym ogniu, aż cała woda zostanie wchłonięta. Studzę.
Do wystudzonej masy dodaję jaja, mąkę, płatki owsiane, mieszam i przekładam do prostokątnej formy wyścielonej papierem do pieczenia. Piekę w 180 stopniach.

Kategorie przepisów