Pasztet z ciecierzycy
- Wynik: 60
- Czas przygotowania: 20minuty
- Czas gotowania: 40minuty
W tym pasztecie są dwa główne składniki: ciecierzyca i cebula. Więc jak to możliwe, że smakuje tak genialnie? To wszystko dzięki dodatkom, ale bardzo ważna jest równowaga smaków. No i trzeba je lubić. Pasztet jest fantastyczny, robiłam go już kilka razy, na święta Wielkiej Nocy polecam z sosem chrzanowym.
Składniki- sucha ciecierzyca - 250 g
- cebula - 2 szt.
- olej rzepakowy - ok.200 ml
- czosnek - 4 ząbki
- kumin - 1 łyżeczka
- papryka wędzona - 1/2 łyżeczki
- sól - 1 łyżeczka
- jajka - 2 szt.
Ciecierzycę namoczyć na noc. Na drugi dzień ugotować do miękkości. Cebulę obrać, pokroić w plasterki i usmażyć na oleju na złoty kolor.
Przełożyć ziarna ciecierzycy do blendera (dobrze jest pozostawić wodę z gotowania, prawdopodobnie się przyda). Dodać cebulę razem z olejem, jajka, czosnek, oraz kumin, paprykę, sól i pieprz. Wszystko razem zmiksować na gładko. Jeśli masa jest zbyt sucha a prawdopodobnie tak jest można dodać wodę pozostawioną z gotowania ciecierzycy ale zróbmy to stopniowo, ew. trochę oleju.
Przełożyć masę do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wygładzić wierzch i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 40 min.