Pasztet z ciecierzycy

Pasztet z ciecierzycy
Zdjęcie - Pasztet z ciecierzycy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Wynik: 60
  • Czas przygotowania: 20minuty
  • Czas gotowania: 40minuty

W tym pasztecie są dwa główne składniki: ciecierzyca i cebula. Więc jak to możliwe, że smakuje tak genialnie? To wszystko dzięki dodatkom, ale bardzo ważna jest równowaga smaków. No i trzeba je lubić. Pasztet jest fantastyczny, robiłam go już kilka razy, na święta Wielkiej Nocy polecam z sosem chrzanowym.

Składniki Instrukcje

Ciecierzycę namoczyć na noc. Na drugi dzień ugotować do miękkości. Cebulę obrać, pokroić w plasterki i usmażyć na oleju na złoty kolor.

Przełożyć ziarna ciecierzycy do blendera (dobrze jest pozostawić wodę z gotowania, prawdopodobnie się przyda). Dodać cebulę razem z olejem, jajka,  czosnek, oraz kumin, paprykę, sól i pieprz. Wszystko razem zmiksować na gładko. Jeśli masa jest zbyt sucha  a prawdopodobnie tak jest można dodać wodę pozostawioną z gotowania ciecierzycy ale zróbmy to stopniowo, ew. trochę oleju.

Przełożyć masę do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wygładzić wierzch i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 40 min.

Zdjęcie - Pasztet z ciecierzycy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów