Pasztet warzywny

Pasztet warzywny
Zdjęcie - Pasztet warzywny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pasztet warzywny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pasztet warzywny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pasztet warzywny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pasztet warzywny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pasztet warzywny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pasztet warzywny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pasztet warzywny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pasztet warzywny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pasztet warzywny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500-700 ml wody
  • 650 g selera
  • 300 g pietruszki
  • 250 g marchewki
  • 250 g ugotowanych ziemniaków
  • 80-100 g bułki tartej
  • 75 g stopionego masła
  • 1 duża cebula
  • 4 jajka
  • 3 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki natki pietruszki
  • ½ łyżeczki majeranku
  • sól i pieprz
dodatkowo:
  • olej Kujawski z pierwszego tłoczenia do natłuszczenia formy
  • bułka tarta do podsypania formy
Przygotowanie

Seler, pietruszki i marchewki obrać, umyć, grubo pokroić. Cebulę obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić cebulę. Dodać pozostały olej i pokrojone warzywa, chwilę podsmażyć, mieszając. Zalać wodą – tylko do przykrycia, dołożyć liście laurowe, ziele angielskie, pieprz. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć moc. Gotować ok. 45 minut na małym ogniu. Warzywa przecedzić, odstawić do wystygnięcia.


Odcedzone warzywa zemleć w maszynce razem z ziemniakami. Doprawić gałką, ziołami, solą i pieprzem. Dodać po jednym jajku. Dobrze wyrobić. Na koniec dodać stopione masło, dokładnie wymieszać. Masa powinna być rzadka.


Piekarnik rozgrzać do 180°C. Foremki posmarować olejem Kujawskim, wysypać bułką tartą. Do przygotowanych foremek przełożyć masę. Piec przez ok. 60 minut (góra/dół). Wyjąć, wystudzić. Odstawić do lodówki, żeby pasztet jeszcze stężał.



Przepis przygotowała autorka bloga pelnytalerz.blogspot.com

Kategorie przepisów