Pasztet warzywny

Pasztet warzywny

Zdjęcie - Pasztet warzywny  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Bardzo smaczny pasztet warzywny z serem i... delikatny, mokry ... polecam :-)


  • 1 brokuły
  • 1/4 kapusty włoskiej
  • 4 jajka
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu białego
  • 300 g żółtego sera
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 por
  • 1 pęczek zielonej pietruszki

 

Brokuły porozdzielać na różyczki, ułożyć w garnku do gotowania na parze razem z kapustą ugotować i wystudzić. Następnie jajka lekko ubić, dodać do nich wystudzone brokuły i kapustę - zmiksować. Por pokroić w piórka podsmażyć na oliwie - przestudzić i wrzucamy do masy warzywnej .Dodać przyprawy, zmiażdży czosnek, oraz bułkę tartą, starty żółty ser , 1/4 część zostawić do posypania wierzchu. Całą masę wymieszać jeszcze z posiekana drobno pietruszką i wylać do blaszki wcześniej wysmarowanej tłuszczem i piec ok 30 minut w 180 C z termoobiegiem. Pod koniec pieczenia posypać resztą startego sera i piec jeszcze chwilę do roztopienia - wystudzić i podawać jako przystawkę.

 

Smacznego


Wydrukuj przepis

 

 

Kategorie przepisów