Pasztet warzywny
Bardzo smaczny pasztet warzywny z serem i... delikatny, mokry ... polecam :-)
- 1 brokuły
- 1/4 kapusty włoskiej
- 4 jajka
- 3-4 łyżki bułki tartej
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1/2 łyżeczki pieprzu białego
- 300 g żółtego sera
- 3 ząbki czosnku
- 1 por
- 1 pęczek zielonej pietruszki
Brokuły porozdzielać na różyczki, ułożyć w garnku do gotowania na parze razem z kapustą ugotować i wystudzić. Następnie jajka lekko ubić, dodać do nich wystudzone brokuły i kapustę - zmiksować. Por pokroić w piórka podsmażyć na oliwie - przestudzić i wrzucamy do masy warzywnej .Dodać przyprawy, zmiażdży czosnek, oraz bułkę tartą, starty żółty ser , 1/4 część zostawić do posypania wierzchu. Całą masę wymieszać jeszcze z posiekana drobno pietruszką i wylać do blaszki wcześniej wysmarowanej tłuszczem i piec ok 30 minut w 180 C z termoobiegiem. Pod koniec pieczenia posypać resztą startego sera i piec jeszcze chwilę do roztopienia - wystudzić i podawać jako przystawkę.
Smacznego