Paszteciki z pieczarkami do barszczu
Paszteciki z pieczarkami do czerwonego barszczu, mogą być świetną alternatywą dla wigilijnego barszczu z uszkami.
Sprawdzą się również jako szybka, smaczna, ciepła przekąska, podczas zbliżającego się wielkimi krokami, Sylwestra i imprez karnawałowych.
Pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno, pierwsze znikają ze stołu.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 500g pieczarek
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz, czosnek suszony do smaku
- żółtko
Pieczarki i cebulę obrać, zmielić.
Podsmażyć na rozgrzanym maśle.
Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem.
Ciasto francuskie rozwinąć.
Na cieście ułożyć pasek farszu.
Farsz przykryć drugim paskiem ciasta.
Zlepić brzegi.
Ciasto pokroić w paski o podobnej szerokości.
Paszteciki posmarować żółtkiem.
Ponacinać.
Paszteciki piec ok. 20-25 minut w 190C.
Podawać na ciepło/zimno z barszczem.