Paszteciki drożdżowe z pieczarkami
Pyszne, lekkie, delikatne, pachnące czarnuszką paszteciki z nadzieniem pieczarkowym. Idealne na gorąco do czerwonego barszczyku, a na zimno - to świetna przekąska. Doskonale się mrożą, także można zrobić zapas i wyjmować po kilka w razie potrzeby. Nie podaję ilości pasztecików, bo zależy to od ich wielkości, ale z tej porcji mąki jest to całkiem spora ilość. Podana ilość pieczarek jest na styk, jeśli lubisz bardzo dużą ilość nadzienia zwiększ ilość grzybów. Paszteciki w w większych gabarytach to świetna propozycja drożdżówek na drugie śniadanie. Zapraszam do przepisu!
Składniki na ciasto:
250 g mąki orkiszowej jasnej
125 ml mleka
2 łyżki masła
1 żółtko
1 jajko
1 łyżeczka cukru
3/4 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki drożdży instant
czarnuszka
Składniki na farsz:
500 g pieczarek
1 cebula
tłuszcz
sól, pieprz
Wykonanie:
- masło podgrzać w garnuszku z mlekiem. Wszystkie składniki umieścić w misie robota i zagnieść gładkie, błyszczące ciasto. Przykrytą miskę odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
- pieczarki pokroić w plasterki, dodatkowo przesiekać. Na gorącej patelni zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodać posiekane pieczarki i dusić do odparowania wody. Na końcu mocno doprawić solą i pieprzem
- wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść, podzielić na 2 części. Rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na kształt prostkąta. Rozsmarować połowę farszu pieczarkowego i zwinąć roladę wzdłuż szerszego boku. Ułożyć zwinięciem do dołu i pociąć na 3-4 cm kawałki. To samo powtórzyć z drugim kawałkiem ciasta. Paszteciki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do napuszenia na 15-20 minut. Paszteciki posmarować pozostałym rozmąconym białkiem jaja, posypać czarnuszką. Piec w 200`C 15-20 minut