Paszteciki drobiowe

Paszteciki sa podzielne i niezwykle latwe do wykonania,dzisiaj podaje przepis na paszteciki drobiowe,czyli do farszu wykorzystalam mieso z udzca indyka i duzo warzyw.

Ciasto drozdzowe wiele razy prezentowalam na moim blogu przy okazji roznych przepisow,poniewaz z tego ciasta uda nam sie wiele smacznych rzeczy- dzisiaj jednak -paszteciki.

Zapraszam!

Zdjęcie - Paszteciki drobiowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Paszteciki drobiowe

Ciasto drozdzowe

.600 gr maki pszennej

.20 gr drozdzy swiezych

.4 lyzki oleju roslinnego

.1 lyzeczka cukru

.1 lyzeczka soli

.2 szklanki mleka

.1 jajko

 

Farsz

.500 gr miesa z udzca indyka

.4 marchewki

.1 cebula

.3 lodygi selera naciowego

.2 zabki czosnku

.1 cebula

2 liscie laurowe

 

Wykonanie

.robimy zaczyn z polowy szklanki letniego mleka,cukru i 2 lyzek maki

-make przesiewamy do miski,dodajemy sol i mieszamy

-w mace robimy dolek,wbijamy jajko,dodajemy zaczyn z drozdzy,pozostale mleko i olej

-calosc mieszamy lyzka,potem zagniatamy ciasto

-miske owijamy folia spozywcza,sciereczka i odstawiamy do wyrastania na 1 godz.

 

Farsz

-mieso z indyka pozbawiamy blonek,potem kroimy w paski

-wszystkie warzywa kroimy w mala kostke i dusimy na niewielkiej ilosci oleju,potem dodajemy pokrojone mieso- calosc dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu,czesto mieszajac do miekkosci,potem przyprawiamy sola i pieprzem

-miekkie mieso z warzywami mielimy razem w maszynce lub w robocie kuchennym i ponownie przyprawiamy do smaku

-gotowy farsz odstawiamy do wystygniecia ( mozemy to zrobic dzien wczesniej )

 

-wyrosniete ciasto dzielimy na pol i walkujemy na reguralny prostokat

-lyzeczka nakladamy waleczek farszu w zdluz brzegu ciasta

-teraz delikatnie zawijamy koniec ciasta ,odcianamy utworzony waleczek

-za pomoca radelka lub ostrego noza nacinamy paszteciki,tej samej wielkosci

-kazdy pasztecik ukladamy na blaszce wylozonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do ponownego wyrastania

-przed pieczeniam smarujemy je rozmaconym zoltkiem jajka i posypujemy makiem lub sezamem

-pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180stC przez 20 min

-smakuja doskonale na cieplo jak i na zimno

Smacznego

 

Przepisy z tych kategorii

Placek wiśniowy

Placek wiśniowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Drożdżówki z marmoladą i kruszonką
1

Drożdżówki z marmoladą i krusz…

MiZu MiZu
Kuchnia przy drodze

Borówkowe pierogi. Odetchnąć od miasta!

Borówkowe pierogi. Odetchnąć o…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pełnoziarniste jogurtowe placuszki z czekoladą
1

Pełnoziarniste jogurtowe placu…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Rogaliki z twarogiem, wiśniami i rozmarynem

Rogaliki z twarogiem, wiśniami…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Placuszki kokosowe z jagodami
2

Placuszki kokosowe z jagodami

aronia aronia
Wiem co jem

Przepisy z tych kategorii

Rogaliki z twarogiem, wiśniami i rozmarynem

Rogaliki z twarogiem, wiśniami…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Krucha krówka na kruchym cieście migdałowym

Krucha krówka na kruchym cieśc…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Sernik Rafaello

Sernik Rafaello

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Puszyste bułki z ziemniakami - lipcowa piekarnia

Puszyste bułki z ziemniakami -…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Bułki z ziemniakami w lipcowej Piekarni!

Bułki z ziemniakami w lipcowej…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Domowy dżem z wiśni i dżem z czarnych porzeczek

Domowy dżem z wiśni i dżem z c…

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir