Paszteciki drobiowe

Paszteciki sa podzielne i niezwykle latwe do wykonania,dzisiaj podaje przepis na paszteciki drobiowe,czyli do farszu wykorzystalam mieso z udzca indyka i duzo warzyw.

Ciasto drozdzowe wiele razy prezentowalam na moim blogu przy okazji roznych przepisow,poniewaz z tego ciasta uda nam sie wiele smacznych rzeczy- dzisiaj jednak -paszteciki.

Zapraszam!

Zdjęcie - Paszteciki drobiowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Paszteciki drobiowe

Ciasto drozdzowe

.600 gr maki pszennej

.20 gr drozdzy swiezych

.4 lyzki oleju roslinnego

.1 lyzeczka cukru

.1 lyzeczka soli

.2 szklanki mleka

.1 jajko

 

Farsz

.500 gr miesa z udzca indyka

.4 marchewki

.1 cebula

.3 lodygi selera naciowego

.2 zabki czosnku

.1 cebula

2 liscie laurowe

 

Wykonanie

.robimy zaczyn z polowy szklanki letniego mleka,cukru i 2 lyzek maki

-make przesiewamy do miski,dodajemy sol i mieszamy

-w mace robimy dolek,wbijamy jajko,dodajemy zaczyn z drozdzy,pozostale mleko i olej

-calosc mieszamy lyzka,potem zagniatamy ciasto

-miske owijamy folia spozywcza,sciereczka i odstawiamy do wyrastania na 1 godz.

 

Farsz

-mieso z indyka pozbawiamy blonek,potem kroimy w paski

-wszystkie warzywa kroimy w mala kostke i dusimy na niewielkiej ilosci oleju,potem dodajemy pokrojone mieso- calosc dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu,czesto mieszajac do miekkosci,potem przyprawiamy sola i pieprzem

-miekkie mieso z warzywami mielimy razem w maszynce lub w robocie kuchennym i ponownie przyprawiamy do smaku

-gotowy farsz odstawiamy do wystygniecia ( mozemy to zrobic dzien wczesniej )

 

-wyrosniete ciasto dzielimy na pol i walkujemy na reguralny prostokat

-lyzeczka nakladamy waleczek farszu w zdluz brzegu ciasta

-teraz delikatnie zawijamy koniec ciasta ,odcianamy utworzony waleczek

-za pomoca radelka lub ostrego noza nacinamy paszteciki,tej samej wielkosci

-kazdy pasztecik ukladamy na blaszce wylozonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do ponownego wyrastania

-przed pieczeniam smarujemy je rozmaconym zoltkiem jajka i posypujemy makiem lub sezamem

-pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180stC przez 20 min

-smakuja doskonale na cieplo jak i na zimno

Smacznego

 

Przepisy z tych kategorii

Muffinki na słono z cebulką, papryką i serem żółtym

Muffinki na słono z cebulką, p…

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Drożdżowa gwiazda

Drożdżowa gwiazda

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Dyniowy warkocz drożdżowy  z nadzieniem makowym

Dyniowy warkocz drożdżowy z n…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Krem dyniowo-kalafiorowy
1

Krem dyniowo-kalafiorowy

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Kruche rogaliki z budyniem
2

Kruche rogaliki z budyniem

Beti Beti
kruche babeczki

Dyniowe pankejki
1

Dyniowe pankejki

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Kaczka pieczona z jabłkami

Kaczka pieczona z jabłkami

food² food²
Food Square

Kurczak w słodko kwaśnym sosie
2

Kurczak w słodko kwaśnym sosie

Rusty fork Rusty fork
Rusty fork

Łatwe czerwone curry z kurczaka

Łatwe czerwone curry z kurczak…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Zapiekane naleśniki bolognese
6

Zapiekane naleśniki bolognese

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Strogonow drobiowy z moskolami

Strogonow drobiowy z moskolami

Beti Beti
kruche babeczki

Pulpeciki drobiowe w sosie dyniowym
1

Pulpeciki drobiowe w sosie dyn…

Beti Beti
kruche babeczki