Pasztecik z wątróbek drobiowych

Pasztecik z wątróbek drobiowych
Zdjęcie - Pasztecik z wątróbek drobiowych - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 350 g wątróbki drobiowej
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ jabłka
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
  • 50 g masła 82%
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki pistacji
  • 50 g masła klarowanego
Zdjęcie - Pasztecik z wątróbek drobiowych - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie:

Wątróbkę myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i oczyszczamy z żyłek. Szalotkę obieramy i kroimy w kostkę. Jabłko myjemy i kroimy w kostkę. 

Na patelni rozgrzewamy olej Kujawski 3 ziarna, dodajemy cebulkę, liście laurowe, ziela angielskie. Smażymy na małym ogniu, aż cebulka zmieni kolor na złoty. Wyjmujemy liście, ziele angielskie, a na patelnię wyciskamy ząbek czosnku, krótko smażyć.

Następnie dodać wątróbkę, jabłko i masło. Całość smażyć do momentu aż po przekrojeniu największy kawałek będzie różowy ale nie surowy. Dopiero teraz doprawić solą i pieprzem.

Całość przekładamy do miski i miksujemy blenderem na gładką masę. Masę przekładamy do miseczki lub słoiczka i wyrównujemy łyżką.

Pasztet posypujemy pistacjami i polewamy rozpuszczonym masłem klarowanym. Warstwa masła klarowanego powinna być cienka. Chłodzimy w lodówce.

Wyjmujemy z lodówki 20 min przed jedzeniem, aby masło lekko zmiękło.

Zdjęcie - Pasztecik z wątróbek drobiowych - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów