Pasztecik z wątróbek drobiowych
Składniki:
- 350 g wątróbki drobiowej
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- ½ jabłka
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 2 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
- 50 g masła 82%
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki pistacji
- 50 g masła klarowanego
Przygotowanie:
Wątróbkę myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i oczyszczamy z żyłek. Szalotkę obieramy i kroimy w kostkę. Jabłko myjemy i kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej Kujawski 3 ziarna, dodajemy cebulkę, liście laurowe, ziela angielskie. Smażymy na małym ogniu, aż cebulka zmieni kolor na złoty. Wyjmujemy liście, ziele angielskie, a na patelnię wyciskamy ząbek czosnku, krótko smażyć.
Następnie dodać wątróbkę, jabłko i masło. Całość smażyć do momentu aż po przekrojeniu największy kawałek będzie różowy ale nie surowy. Dopiero teraz doprawić solą i pieprzem.
Całość przekładamy do miski i miksujemy blenderem na gładką masę. Masę przekładamy do miseczki lub słoiczka i wyrównujemy łyżką.
Pasztet posypujemy pistacjami i polewamy rozpuszczonym masłem klarowanym. Warstwa masła klarowanego powinna być cienka. Chłodzimy w lodówce.
Wyjmujemy z lodówki 20 min przed jedzeniem, aby masło lekko zmiękło.