Pasta ze śledzi i jajek
- Wynik: 20
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: 10minuty
Jajka mam w lodówce zawsze, śledzie przez 10 miesięcy w roku też. Zatem zrobienie takiej pasty to kwestia zachcianki. Możecie użyć matjasów jednak ja używa, marynowanych w occie. Lubię kwaśne smaki a tutaj z jajkami świetnie się to sprawdza. No i jeszcze konieczny jest dodatek świeżego koperku. Bardzo polecam:)
Składniki- jajka - 5 szt.
- śledzie w occie - 2-3 płaty
- kwaśna śmietana - 2-3 łyżki
- musztarda - 2 łyżeczki
- świeży koperek - 3 łyżki
Jajka ugotować na twardo. Żółtka przełożyć do miski, białka pokroić w drobną kostkę. Do żółtek dodać musztardę i śmietanę i utrzeć na gładką masę, następnie dodać białko oraz pokrojonego w kostkę śledzia i koperek. Przyprawić solą i pieprzem i delikatnie wymieszać. Podawać w formie kanapki.
Smacznego:)