Pasta z soczewicy
- Wynik: 20
- Czas przygotowania: 5minuty
- Czas gotowania: 15minuty
Tym razem do pasty kanapkowej użyłam czerwonej soczewicy i kilku suszonych pomidorów jako wspomagacza smaku. Oprócz tego potrzebne są jeszcze zioła i przyprawy. I to wszystko. Kocham pasty kanapkowe za prostotę i smak.
Źródło: TRUFLA same dobre rzeczy
Składniki- czerwona soczewica - 1 szklanka
- majeranek - 1/2 łyżeczki
- cebula - 1 szt.
- suszone pomidory - 3 szt
- ocet balsamiczny - 1 łyżeczka
- pieprz - do smaku
- pieprz cayenne - do smaku
- sól - do smaku
- olej rzepakowy - 2 łyżki
Soczewicę wypłukać, zalać 1 i 1/4 szklanki wody i ugotować pod przykryciem do miękkości. Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany olej i usmażyć na złoty kolor. Soczewicę, cebulę, majeranek i suszone pomidory przełożyć do malaksera i zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i pieprzem cayenne oraz octem balsamicznym. Pastę przełożyć do miseczki i trzymać w lodówce.
Smacznego:)