PASTA Z MAKRELI
Makrela ma wiele zalet - podstawowymi są niska cena i rewelacyjny smak. Taka wędzona na naszym stole ląduje praktycznie w każdym tygodniu. Można ją zjeść tak po prostu z chlebem, jest świetna na bazę pasty rybnej. Ja robię ją w dwóch wersjach: jedna z ugotowanymi jajkami, w drugiej zamiast jajek dodaję biały ser.
Obie są bardzo smaczne, a podane z własnoręcznie upieczonym chlebem będą idealnym śniadaniem lub kolacją. U mojej cioci Ewy piątkowe kolacje to była właśnie kromka chleba z taką pastą i koniecznie do tego kawa Inka.
Dziś wersja pasty makrelowej z jajkiem podana na jeszcze ciepłym chlebie na rozczynie ziemniaczanym, o którym jutro...
Pasta z makreli - Laura
SKŁADNIKI:
Ogórki i jajka także pokroić w drobną kostkę. Jeśli robimy wersję z serem, zamiast jajek dodajemy pokruszony biały ser.
Połączyć wszystkie składniki, dodać majonez i delikatnie wymieszać.
Obie są bardzo smaczne, a podane z własnoręcznie upieczonym chlebem będą idealnym śniadaniem lub kolacją. U mojej cioci Ewy piątkowe kolacje to była właśnie kromka chleba z taką pastą i koniecznie do tego kawa Inka.
Dziś wersja pasty makrelowej z jajkiem podana na jeszcze ciepłym chlebie na rozczynie ziemniaczanym, o którym jutro...
Pasta z makreli - Laura
SKŁADNIKI:
- 2 średniej wielkości makrele wędzone
- 4-5 jajek ugotowanych na twardo/15 dkg białego sera
- 3-5 ogórków kiszonych
- 1 cebula
- 3-4 łyżki majonezu
- sól
Ogórki i jajka także pokroić w drobną kostkę. Jeśli robimy wersję z serem, zamiast jajek dodajemy pokruszony biały ser.
Połączyć wszystkie składniki, dodać majonez i delikatnie wymieszać.