PASTA Z MAKRELI

PASTA Z MAKRELI
Makrela ma wiele zalet - podstawowymi są niska cena i rewelacyjny smak. Taka wędzona na naszym stole ląduje praktycznie w każdym tygodniu. Można ją zjeść tak po prostu z chlebem, jest świetna na bazę pasty rybnej. Ja robię ją w dwóch wersjach: jedna z ugotowanymi jajkami, w drugiej zamiast jajek dodaję biały ser.

Obie są bardzo smaczne, a podane z własnoręcznie upieczonym chlebem będą idealnym śniadaniem lub kolacją. U mojej cioci Ewy piątkowe kolacje to była właśnie kromka chleba z taką pastą i koniecznie do tego kawa Inka.

Dziś wersja pasty makrelowej z jajkiem podana na jeszcze ciepłym chlebie na rozczynie ziemniaczanym, o którym jutro...

Zdjęcie - PASTA Z MAKRELI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pasta z makreli - Laura
SKŁADNIKI:
  • 2 średniej wielkości makrele wędzone
  • 4-5 jajek ugotowanych na twardo/15 dkg białego sera
  • 3-5 ogórków kiszonych
  • 1 cebula
  • 3-4 łyżki majonezu
  • sól
Makrelę obrać ze skóry i ości. Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę, oprószyć solą.

Ogórki i jajka także pokroić w drobną kostkę. Jeśli robimy wersję z serem, zamiast jajek dodajemy pokruszony biały ser.

Połączyć wszystkie składniki, dodać majonez i delikatnie wymieszać.

Kategorie przepisów