Pasta z brokuła i brukselki
Pasta do kanapek z brokuła i pesto bazyliowego można ją również użyć do makaronu lub pokroić małe kanapeczki, nałożyć po odrobinie pasty i postawić jako przekąskę na imprezie lub po prostu zjeść na śniadanie. Polecam
- 5 dużych różyczek brokuła
- 8 sztuk brukselek
- 1/2 limonki
- ok 0,5 litra rosołu
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka pesto z bazylii
Do garnka wlać rosół i podgrzać w międzyczasie brukselki obrać z pierwszych liści i naciąć od spodu na krzyż - wrzucić do gorącego rosołu wraz z różyczkami brokuła gotować na małym ogniu. Po ok 3-5 minutach kiedy brokuł jest półtwardy wyjąć z garnka i przelać zimną wodą. Brukselki jeszcze chwile pogotować ok 3 minuty następnie również wyjąć i zalać zimną wodą. Odcedzone warzywa przełożyć do blendera wraz z liśćmi bazylii, otartą skórką z limonki oraz sokiem i pesto bazyliowym. Dodać łyżkę wywaru w którym gotowały się warzywa - zmiksować na gładką pastę - ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Smacznego