Pasta rogalowa
- Wynik: 8
- Czas przygotowania: 5minuty
- Czas gotowania: 3minuty
Jestem ogromną wielbicielką różnego rodzaju smarowideł do chleba i mam całkiem sporą kolekcję przepisów na blogu. Dołącza dzisiaj do niej absolutnie fantastyczna pasta rogalowa z przepisu Marty Dymek, z jej najnowszej książki Jadłonomia po polsku. Zapach prażonego maku z sezamem jest cudownym zwiastunem tego jak ta pasta będzie smakować i już wtedy będziecie pewni, że powstanie coś pysznego. I wtedy też zrozumiecie dlaczego nazywa się rogalowa:)
Składniki- biała fasola - 1 puszka
- ziarna sezamu - 5 łyżek
- mak - 3 łyżki
- olej - 3 łyżki
- woda - 3 łyżki
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
Rozgrzać patelnię. Na suchą, gorącą patelnię wsypać sezam i prażyć dwie minuty, aż zrobi się złoty i pachnący. Przesypać na talerzyk, a na patelnię wrzucić mak, prażyć minutę, do momentu, w którym zacznie intensywnie pachnieć.
Fasolę odcedzić, przełożyć do małego pojemnika blendera i zblendować z olejem oraz z solą i pieprzem. Kiedy pasta będzie gładka, dolać wodę i ponownie zblendować. Wsypać uprażone ziarenka i wymieszać.
Smacznego:)