Pasta krewetkowa

Pasta krewetkowa
Zdjęcie - Pasta krewetkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
W notce urodzinowej obiecałam przepis na moją ulubioną pastę z krewetek. Od jakiegoś czasu przyrządzam ją przy każdej możliwej okazji, bo zadowoli każde podniebienie, a przynajmniej tak mogę założyć po dotychczasowych reakcjach. Zdarzały się nawet nagłe olśnienia, że po tylu lat nielubienia krewetek ta pasta komuś naprawdę smakuje. Nie mogę przypisać sobie w pełni tego sukcesu. Bardzo zainspirowałam się moim znajomym Stasiem, pracującym w Domu Sushi w Gdańsku, który przygotowuje nam taką pastę od lat, pakując ją w formie gunkan, lub podobnie, na chipsach krewetkowych. Stasiu oczywiście nie zdradzi swojej receptury, bo "jak ją poznacie to przestaniecie do mnie przychodzić", ale mimo, że pierwotna wersja jest niedościgniona, samej udało mi się wypracować coś bardzo podobnego.
Pasta krewetkowa (ok. 20 porcji)
- 500g surowych mrożonych krewetek obranych ze skórki (wielkość nie ma znaczenia)
- 2-3 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku + kawałek do dekoracji
- 3 łyżki majonezu*
- 2 łyżki ostrego sosu chilli
- ok. 10 kropli tabasco
- 1 łyżeczka cukru
- sok połowy cytryny
- sól
- pieprz

- chipsy ryżowe (do dostania w delikatesach Alma), chipsy krewetkowe

Zagotuj wodę w dużym garnku, gdy zacznie wrzeć wrzuć krewetki, gotuj 5 minut i zgaś ogień pozostawiając je jeszcze chwilę w gorącej wodzie. W tym czasie posiekaj szczypiorek i wrzuć do miseczki.
Zalej krewetki zimną wodą, osusz i bardzo drobno posiekaj, dorzuć do szczypiorku. Dodaj majonez, sos chilli, tabasco, sok z cytryny, cukier, sól i pieprz. Ułóż po łyżeczce pasty na chipsach ryżowych. Podając udekoruj kawałkiem szczypiorku i posyp pieprzem.

*jestem wyznawczynią tylko jednego majonezu- Winiary Majonez Dekoracyjny, więc w przypadku użycia innego pastę będzie trzeba najprawdopodobniej inaczej przyprawić.

Śliwka

Kategorie przepisów