Pasta kanapkowa tuńczyk & avocado
Super zdrowe awocado i uniwersalny tuńczyk to składniki dzisiejszej pasty kanapkowej. Tuńczyka jemy tylko okazjonalnie ze względu na obecność rtęci, choć ponoć "zapuszkowany" ma jej dużo mniej niż świeży. Awokado to już samo zdrowie. To najkaloryczniejszy owoc, zawiera spore ilości tłuszczu, ale z dużą ilością kwasów oleinowych, które chronią serce i obniżaja cholesterol. Jeden średni owoc to 41 g tłuszczu i 430 kcal. Można nim smarować pieczywo, a będzie tak samo smaczne jak z masłem, ale dużo, dużo zdrowiej. Dzięki obecności tłuszczu cenne składniki są lepiej przyswajalne, a ma ich całkiem sporo. Witaminy C, E, A, K i z grupy B, magnez, wapń, fosfor, miedź i znaczne ilości potasu (dużo więcej niz banany). Ogrom antyoksydantów: luteina, zeaksantyna, likopen, czyni z awokado "superfood".
Pasta jest banalnie prosta do wykonania, a połączenie suchego tuńczyka z maślanym, tłustym awaocado smakuje rewelacyjnie. Jednolitą konsystencję pasty doskonale przełamują ziarenka chrupiącego czerwonego pieprzu. Polecam!
Składniki :
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 awocado
czerwony pieprz
sól
sok z cytryny lub limonki
szczypiorek
Wykonanie:
- tuńczyka odsączyć z zalewy
- awocado przeciąć na wzdłuż pół, przekręcić i usunąć pestkę. Miąższ przełożyć do miseczki i natychmiast skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniał. Wymieszać z tuńczykiem przy pomocy wiedelca lub najlepiej blenderem
- doprawić solą do smaku. Podawać z posiekanym szczypiorkiem i czerwonym pieprzem